Horner: Problemi u tunelu koštali su nas dva meseca


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 13.08.2017.


Horner: Problemi u tunelu koštali su nas dva meseca

©RedBullF1

Red Bul poznat po svojoj aerodinamici, tipovan je kao jedan od glavnih konkurenata Mercedesu za naslov prvaka. Ipak, tokom zime i predsezonskih testiranja nije uspeo da se prilagodi novim pravilima, pa se našao iza Mercedesa i Ferarija. Šef tima, Kristijan Horner, izjavio je da su problemi počeli u vazdušnom tunelu, kada su delovi koji su dobro "radili" na simulacijama, na stazi dali mnogo slabije rezultate.

"Nismo dobro počeli sezonu. Naši alati i testovi u tunelu nisu bili u korelaciji sa onim što se dešavalo na stazi. Mislim da smo tek pred Melburn otkrili u čemu su problemi i tek tada se fokusirali na razvoj bolida, oslanjajući se na podatke koje smo dobijali."

"Vazdušni tunel prvenstveno nam je pravio probleme. Mislim da je veličina modela, kao i guma, dovela do dobijanja podataka koji nisu bili pouzdani, razlikujući se od onih koje dobijamo na stazi i na CFD-u."

"To nas je otprilike koštalo dva meseca, dva i po u smislu gde nas je dovelo. Potom smo radili naporno kako bi nadoknadili izgubljeno, a naravno da rivali nisu mirovali."

Red Bul je u Bakuu uz dosta sreće došao do pobede, a uz taj trijumf zabeležio je još pet podijuma, ali ipak zaostaje za vodećim Mercedesom 173 boda. Ipak, pored trapavog starta sezone, Horner ostaje optimističan po pitanju nastavka i preostalih devet trka šampionata.

"Još od Barselone na svakoj trci smo uspevali da dodamo performanse bolidu. Mislim da smo napravili dobar napredak tokom prvog dela sezone. Izgubili smo dosta u prvom delu ali se nadamo dosta konkurentnijem drugom delu sezone.", rekao je Horner.