Botas na podijumu za Mercedes


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 29.07.2017.


Botas na podijumu za Mercedes

©MercedesAMGF1

Timski rad u Ferariju ali i u Mercedesu. Fetel je vozio sporije od Raikonena zbog problema sa uprevljačem ali ga Finac nije napadao, čuvajući mu "leđa" dobar deo trke. Na timsku strategiju Skuderije odgovorio je Mercedes nakon pit stopa. Hamilton je radio vezom, koja dobrim delom trke nije funkcionisala u oba smera javio da želi da napadne Ferarije, ali da zahteva od tima da Botasa ubedi da mu prepusti poziciju, koju će vratiti ako pokušaj ne uspe.

Hamilton je 20-ak krugova pokušavao napad na Raikonena ali nije uspeo da parira vozačima Fearija u sporijim delovima staze, obezbedi tempo za otvaranje DRS i na startno-ciljnom pravcu pokuša napad.

Kada se činilo da će Hamilton zadržati treću poziciju, umesto da je vrati Botasu koga je sustigao Ferstapen, Britanac je ipak održao reč i u poslednjoj krivini pred startno-ciljni pravac vratio treće mesto klupskom kolegi.

"Hvala Luisu jer je održao obećanje i propustio me na kraju, nakon što sam mu dao priliku da pokuša da prestigne Ferarije. Prava je šteta što nismo uspeli jer smo imali dobar tempo ali smo imali takve startne pozicije da nismo mogli bolje".

"Imao sam prosečan start i nisam mogao da napadnem u krivini 1. Sam start je bio dobar ali sam imao loše prebacivanje iz prve u drugu. Ferari je bio prilično jak na super mekim gumama, ali situacija sa Sebastijanom učinila je trku mnogo zanimljivijom.

"Imali smo probleme sa radio komunikacijom ali bez obzira na situaciju davao sam sve od sebe da se približim Kimiju i pokušam napad."

"Onda smo zamenili pozicije Luis i ja, dao je sve od sebe, a dok se on borio ja sam upao u gužvu među zaostalim vozačima gubeći vrme i ritam. Tim je obećao da ćemo opet zameniti poziciji, održali su obećanje i zbog toga sam vrlo srećan i zahvalan".

"Mislim da ne bi svaki klupski kokega vratio poziciju, naročito kada je u pitanju pozicija koja vodi na podijum. Lepo je što se tiče tima, ali ipak ova trka je bila samo umanjenje štete"., rekao je Botas.

Četvrtoplasirani Hamilton se nada da ga vraćanje pozicije neće na kraju šampionata koštati titule.

"Tesno je u šampionatu ali ja sam čovek od reči. Usporio sam 7 sekundi u poslednjem krugu, bio sam nervozan zbog mogućnosti da Ferstapen preuzme poziciju.

Hamilton je hteo da poteru započene i ranije ali problemi u radio vezama nisu dozvoljavale Britancu da iznese svoje namere.

"Imao sam tempo ali sam bio zaglavljen iza Valterija, nisam mogao da javim timu kakav tempo imam. Kada sam prošao ispred Botasa dao sam sve od sebe sve dok nisam počeo da gubim tempo u trenucima kada sam sustigao zaostale vozače. Tada sam pokupio i prašine i gume, a pneumatici su počele da gube priajnjanje.", rekao je Hamilton.

Britanac sada zaostaje 14 bodova za vodećim Fetelom, dok Mercedes ima 39 bodova nad Ferarijem.