Fetel pobednik Velike nagrade Mađarske


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 29.07.2017.


Fetel pobednik Velike nagrade Mađarske

©FerrariF1

Sebastijan Fetel uspeo i pored problema sa upravljačem odvozi trku ispred Raikonena i Hamiltona i tako postigne blagu prednost u poretku pred letnju pauzu.

Trka nije dobro počela za Rikarda kome je klupski kolega Ferstapen prednjim desnim točkim dotakao levi bok bolida u krivini 2, pri tom oštetivši rashladni sistem. Rikardu je stradao i zadnji levi pneumatik, pa je Australijancu jedino preostalo da se parkira pored staze na samom startu trke.

Verstapen je dobio 10 sekundi kazne pri prvom servisu. Kontakte su imali Grožan i Hilkenberg ali su ih sudije nakon istrage oslobodile odgovornosti. Nakon 5-og kruga trka je restartovana, a Fetel je nastavio sa sličnim tempom, napravivši malu razliku nad Raikonenom koga su pratili Botas. Ferstapen i Hamilton. Ipak nakon dvdesetak krugova Fetel je počeo da gubi prednost nad Raikonenom zbog problema sa upravljačem. Uz savet da izbegava ivičnjake ipak je uspevao da sačuva prednost.

Servisi su obavljeni od 31 do 42, a kada su završeni Verstapen se našao iza Hamiltona zbog kazne koju je odradio. Raikonenu je malo trebalo da se na izlasku nakon servisa nađe ispred klupskog kolege.

Raikonen je pratio Fetela ne napadajući ga, dok je Hamilton zahtevao od tima da ga Botas pusti kako bi se dao u poteru. Želja mu je ispunjena pa je Britanac nekih dvadesetak krugova strahovito pritiskao Raikonena i Fetela ali nije jednostavno imao tempo u krivinama za ozbiljan napad. Tim mu je dao "rok" od 5 krugova da odradi posao ali je Hamilton držao poziciju sve do poslednje krivine gde je usporivši propustio Botasa koga je sustigao Ferstapen.

Tako je Ferari uzeo dvostruku pobedu, Botas se našao na postolju praćen Hamiltonom i Ferstapenom.

Šesto mesto zauzeo je Alonso koji je juče napunio 36 godina. Španac nije bio zadovoljan pozicijom 6 na kvalifikacijama kao rođendanskim poklonom ali je verovatno znatno zadovoljniji šestim mestom u trci i najbržim krugom trke. Dobar rezultat Meklarena upotpunjuje Vandorn koji je desetim mestom osvojio prvi bod u sezoni. 

Na poziciji 7 našao se Sajnc iz Toro Rosa, praćen Perezom i Okonom iz Fors Indije. Nešto sporiji zakasneli servis za Vandorna dao je priliku vozačima Forsa da se nađu ispred vozača Meklarena, a pozicije su uspeli da sačuvaju do kraja trke.

Na servisu problem imaom je i Grožan kao i Hilkenberg iz Renoa. 

Prvi van zone bodova je Kvjat iz Toro Rosa, praćen Palmerom iz Renoa i Magnusenom iz Hasa. 

Lans Strol je zauzo poziciju 14, praćen Verlajnom i Eriksonom iz Zaubera.

Iako se našao u plasmanu Hilkenberg je odustao na 2 kruga pred kraj trke, zbog tehničkih problema.

Trku nije završio ni Pol di Resta koji je ovog vikenda menjao Masu, kao ni Grožan kome nije dobro prišrafljen točak, te je morao da odustane.

Sledi letnja pauza, a dvanaesta trka u kalendaru,  Velika nagrada Belgije na Spa Frankošampu vozi se 27. avgusta.

 

 

Rezultati velike nagrade Mađarske:

1 Sebastijan Fetel Ferari 1:39.46.713

2 Kimi Raikonen Ferari 0.9

3 Valteri Botas Mercedes 12.4

4 Luis Hamilton Mercedes 12.8

5 Maks Ferštapen Red Bul 13.2

6 Fernando Alonso Meklaren 71.2

7 Karlos Sajnc Toro Roso 1 krug

8 Serhio Perez Fors Indija 1 krug

9 Esteban Okon Force Indija 1 krug

10 Stofel Vandorn Meklaren 1 krug

11 Danil Kvjat Toro Roso 1 krug

12 Džolion Palmer Reno 1 krug

13 Kevin Magnusen Has 1 krug

14 Lans Strol Vilijams 1 krug

15 Paskal Verlajn Zauber 1 krug

16 Markus Erikson Zauber 1 krug

17 Niko Hilkenberg Reno 1 lap

Trku nisu završili

Pol di Resta Vilijams tehnički problem

Roman Grožan Has zavrtanj točka

Danijel Rikardo Red Bul udes