Raskinut ugovor o partnerstvu Zaubera i Honde


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 26.07.2017.


Raskinut ugovor o partnerstvu Zaubera i Honde

©SauberF1

Ugovor koji su potpisali bivša šefica Zaubera, Moniša Kaltenborn i i Josuke Hasegava, otkazan je od strane novog rukovodstva koje predvodi Frederik Vaser.

Zauber nije u izglednoj situaciji jer koristi prošlogodišnju specifikaciju Ferarijevog agregata čija će se manja snaga i nemogućnost razvoja osetiti u nastavku sezone. Honda je bila jedno od alternativnih rešenja, a da li će tim konačno uspeti da priušti agregat koji mu može obezbediti veću konkurentnost videćemo do kraja sezone. U opciji su Mercedes, Ferari i Reno.

"Izgradili smo dobre odnose sa Zauberom i radili na zajedničkom ulasku u sezonu 2018. Ipak, tokom diskusije sa novim menadžmentom postigli smo obostrani dogovor da otkažemo projekat zbog razlika u planovima za budućnost obeju strana. Želimo da se zahvalimo Zauberu na kooperaciji i poželimo sve najbolje u budućnosti.", rekao je generalni menadžer Honde za motorsprot, Masaši Jamamoto.

"Veoma je neprijatna situacija to što moramo da prekinemo planiranu saradnju sa Hondom mu ovoj fazi. Ipak, ova odluka je doneta iz strateških razloga i u najboljim interesima za budućnost Zaubera. Želimo da se zahvalimo Hondi na saradnji i poželimo im sve najbolje u budućem učešću u Formuli 1.", rekao je Frederik Vaser.

Hondina jedina veza sa Formulom 1 ostaje kroz Meklaren, koji se još uvek nije izjasnio da li će ostati u partnerstvu sa proizvođačemu sezoni 2018. Takođe, ostaje nepoznato da li će Zauber produžiti dugogodišnje partnesrstvo sa Ferarijem ili će tražiti alternativu kroz Mercedes ili Reno, sa kojim Vaser ima bogatu radnu istoriju.

Honda je na drugoj strani dodala da "strast za motorsportom i jaka posvećenost Formuli 1 ostaje nepromenjena".