ZVANIČNO: Halo sistem u upotrebi od sezone 2018!


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 18.07.2017.


ZVANIČNO: Halo sistem u upotrebi od sezone 2018!

©Formula1.com

Halo sistem dizajniran je tako da se smanji rizik od povrede uzrokovane krhotinama, pneumaticima i drugim objektima koji bi mogli da udare u glavu F1 pilota. Sistem je ispitivan od strane brojnih timova tokom raznih trening i test sesija tokom prošle sezone.

Uz pomoć svih timova, Halo sistem biće redizajniran i unapređen uoči svoje takmičarkse premijere u sezoni 2018.

Ovaj potez najavljen je nakon skoro završenog sastanka strateške grupe Formule 1, na kojoj su između ostalog teme bile i pogonske jedinice za sezonu 2021, kontrola troškova kao i unapređenje samog F1 šoua za gledaoce.

Zvanična FIA izjava:

Danas je bio sastanak Formula 1 Strateške grupe gde su se razmatrale brojne teme koje se tiču FIA Formula 1 svetskog šampionata. Prvi put, svi timovi koji se takmiče u FIA F1 šampionatu su bili prisutni na sastanku, gde su bili posmatrači iz timova Reno Sport F1, Skuderia Toro Roso, Zauber F1 i Has F1.

Ključne stavke današnjeg sastanka obuhvatale su:

Prednja kokpit zaštita

Nakon jednoglasnog dogovora F1 strateške grupe u julu 2016. godine da se unese dodatna prednja zaštita na Formula 1 bolidima, a uz podršku samih vozača, FIA potvrđuje uvođenje Halo sistema za 2018. godinu. Uz pomoć timova, određene karakteristike dizajna će biti dodatno unapređene.

Kako je u proteklih 5 godine razvijen i testiran veliki broj zaštitnih mehanizama i uređaja, postalo je jasno da Halo sistem predstavlja najbolje sigurnosno rešenje.

Pogonska jedinica za sezonu 2021.

Učesnicima su dostavljene najnovije informacije koje se tiču dva poslednja vanredna sastanka održana u Parizu, koja su okupila najznačajnije predstavnike globalnih proizvođača pogonskih jedinica.

Dodatne analize biće dovršene tokom leta, koje će zatim biti razmotrene tokom narednog sastanka Strateške grupe u septembru.

Kontrola troškova

Predstavljen je novi pristup kontroli troškova, koji je dobio jednoglasnu podršku. Specijalno formirana radna grupa napravljena od predstavnika nosioca komercijalnih prava, FIA-e i timova dobiće zadatak da osmisli inovativno rešenje uz pomoć kog će sport ostati održiv u predstojećim godinama.

Unapređivanje zabavnog dela

Raspravljalo se o brojnim merama čiji bi cilj bio unapređenje zabavnog dela za gledaoce i specifične studije će biti izvršene u budućnosti po ovom pitanju.