Pobeda iz boksa na Silverstonu


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 12.07.2017.


Pobeda iz boksa na Silverstonu

©crankandpiston.com

U susret predstojećoj VN Velike Britanije, red je da se podsetimo na verovatno, jedan od najgenijalnijih poteza u istoriji auto moto sportova. Mihael Šumaher je bio vodeći u trci sa oko 20 sekundi prednosti u odnosu na drugoplasiranog Hakinena, kada je 3 kruga pre kraja dobio stani-kreni kaznu kroz boks. Pošto to nije uradio tokom dva kruga i ušao je u poslednji krug, svi su mislili da će se sa pravnom borbom nastaviti posle trke, Zbog velike razlike spekulisalo se i da idu na dodavanje vremenske kazne na konačno vreme.

Šumaher je uradio nešto totalno nepredviđeno, u poslednjem krugu je ušao u boks da odradi kaznu i pritom prešao startno ciljni pravac.

Sudije nisu uspele da nađu zamerku na ovaj postupak, te je Nemac ovim legendarnim potezom zadržao najviše postolje na podijumu.

Ovo je samo jedan od poteza sjajnog vozača, koji je naterao FIA da menja pravilnik, što samo pokazuje njegovo uveće i vozačku veličinu. Još jedna od najpoznatijih promena pravilnika bila je po pitanju bodovanja, kada je 2002. godine Šumaher postao šampion peti put, treći put uzastopno za tim iz Maranela. Te godine je sezona "gotova" čak ŠEST trka pre kraja, kada je Nemac osvojio 144 boda, skoro duplo više od prvog pratioca Barikela.


F1Srbija.com nije vlasnik video snimka

 

Koautor vesti: Vladimir Kosjer