FIA objasnila zbog čega Botas nije kažnjen


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 08.07.2017.


FIA objasnila zbog čega Botas nije kažnjen

©MercedesAMGF1

Početak trke u Austriji bio je obeležen istragom oko Botasovog sumnjivog starta, a Fetel je bio ubeđen i nakon trke da se Botasov bolid pomerao pre gašenja crvenih svetala.

Određeni usporeni snimci koji se mogu pronaći na internetu pokazuju da se Botasovi točkovi kreću pre gašenja svetala, dok se na LED pokazivačima na Botasovom upravljaču pojavljuju crvena svetla koja predstavljaju gas. Zvanični podaci Formule 1 ipak kažu da je Botas startovao 2 desetinke nakon gašenja svetala.

Stjuardi su reagovali i istražili slučaj, ali su odlučili da Botas nije napravio pogrešan start. Razlog takve odluke jeste dozvoljena tolerancija kod pomeranja točkova bolida pre samog starta, kada se dešava da vozači u trenutku podešavaju kvačilo pre samog trenutka kretanja. Takvo pravilo važi 20 godina i svi ga prihvataju.

Na osnovu toga, FIA je izjavila da Botas nije prekršio minimalni dozvoljeni limit tolerancije.

„Prosto rečeno, napravio je neverovatno tačan i srećan start, anticipirajući trenutak gašenja svetala sa velikom preciznošću. Svako kretanje pre momenta gašenja svetala bilo je u okviru dozvoljene tolerancije“, izjavili su u FIA-i.

 

Koautor: Marko Despotović