Botas pobednik Velike nagrade Austrije


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 08.07.2017.


Botas pobednik Velike nagrade Austrije

©MercedesAMGF1

Perfektan start trke koji je izveo Botas, začudio je rivale, naročito Fetela koji se zapitao da li je Finac možda startovao prevremeno. Ipak, sudije su pregledom snimka utvrdile da je sve regularno i da je vozač Mercedesa ustvari izveo savršen start.

Botas se potpom odlepio od Fetela i Rikarda koji je pretekao Raikonena i kontrolisao dalji tok trke.

Hamilton je sa osmog mesta uspeo da se probije do pozicije 6, da bi potom nastavio poteru za Grožanom i Raikonenom.

Sreća na startu nije poslužila Ferstapena koji je imao jako loš i spor start. Na ulazu u krivinu 1 njega je sustigao i našao mu se sa unutrašnje strane Alonso iz Meklarena. Kvajt koji je ušao preambiciozno u krivinu 1 proklizao je na kočenju udario u Alonsa koji je potom udario Ferstapena. Trka je tako u prvom krugu završena za Alonsa i Ferstapena zbog oštećenja, a Kvajt je zaradio i kaznu prođi kroz koja ga je odvojila od borbe za ozbiljniji plasman.

Trka je potom ušla u mirniju fazu sa dovoljnim razlikama među rivalima toliko da bude manje zanimljiva za praćenje. Nešto više akcije i borbe viđeno je na sredini grida za pozicije koje nose tek po neki bod.

Krajem trke Fetel je uspeo da sustigne Botasa ali sa za 7 krugova istrošenijim gumama nije uspe da ga značajnije ugrozi. Borba za poziciju 3 između Rikarda i Hamiltona bila je znatno uzbudljivija ali je vozač Red Bula ipak uspeo da sačuva treće mesto i nađe se na podijumu.

Petu poziciju zauzeo je Raikonen, praćen Grožanom iz Hasa i vozačima Fors indije Perezom i Okonom.

Poslednje raspoložive bodove uzeli su Masa i Strol iz Vilijamsa. Masa se nakon servisa našao iza Okona iz Fors indije ali nije uspeo u petnestak poslednjih krugova da pronađe rešenje za preticanje. Vilijamsov paket poboljšanja nije najbolje profunkcionisao u Austriji što se videlo po kvalifikacionim pozicijama ali je tim ipak uspeo da uzme bodove i koliko toliko ublaži bolji rezultat i odmicanje Fors Indije u borbi za četvrto mesto konstruktora.

Palmer iz Renoa koji trpi veliki pritisak od strane tima da ostvari rezultat vredan ostanka u timu, nije ni u Austriji uspeo da uzme novi bod. Našao se na prvoj poziciji van zone bodova.

Vandorn iz Meklarena se našao na poziciji 12. Belgijanac bi možda vodio borbu sa Palmerom za poziciju 11 ali se oglušio o plave zastave pa je morao da odradi kaznu prolaska kroz boks.

Iza njega našao se drugi vozač Renoa, Niko Hilkenberg, praćen Zauberovim vozačima Verlajnom i Eriksonom. Poslednji od vozača koji je završio trku je Kvajt.

Pored Ferstapena i Alonsa iz trke su ispali i Magnusen iz Hasa i Sajnc iz Toro Rosa. Magnusen je sredinom trke vodio borbu sa Strolom za poziciju deset ali je morao da se povuče iz trke nakon problema sa motorom koje je nagovestio oblačić dima koji se u jednom trenutku pojavio iza bolida VF17.

Sajnc je takođe odustao. Španac se požalio na probleme još na startu trke. Problemi sa softverom i elektornikom su ga mučili još od početka ali je tim javio da ostane na stazi. Taman kad je izgledalo da su problemi prevaziđeni, u završnoj fazi trke, dobio je poziv iz boksa za povlačenje iz trke.

Rezultati Velike nagrade Austrije:

1 Botas Mercedes 1:21.48.527

2 Fetel Ferari +0.6

3 Rikardo Red Bul 6.0

4 Hamilton Mercedes 7.4

5 Raikonen Ferari 20.3

6 Grožan Has 73.1

7 Perez Fors Indija 1 krug

8 Okon Fors Indija 1 krug

9 Masa Vilijams 1 krug

10 Strol Vilijams 1 krug

11 Palmer Reno 1 krug

12 Vandorn Meklaren 1 krug

13 Hilkenberg Reno 1 krug

14 Verlajn Zauber 1 krug

15 Erikson Zauber 1 krug

16 Kvjat Toro Roso 3 kruga

Trku nisu završili:

Sajnc Toro Roso

Magnusen Has

Alonso Meklaren udes

Ferstapen Red Bul udes