Alonso: Podijum, čak i pobeda je bila moguća


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 24.06.2017.


Alonso: Podijum, čak i pobeda je bila moguća

©McLarenF1

Prvi bodovi za Meklaren u sezoni. Alonso je u haotičnoj trci u Bakuu uspeo da iskoristi pehove rivala i da izvuče maksimum iz situacije i svog Meklarena ili bolje reći Honde. Nakon starta sa pozicije 19 i restarta sa pozicije 8 u jednoj fazi trke bio je i na poziciji 5 ali je na kraju završio na poziciji 9 uzevši tako prva dva boda za Meklaren i sebe.

"Start sa pozicije 19 zbog penala, na jednoj od staza na kojoj smo najmanje konkurentni i osvajanje prvih bodova u šampionatu deluje neverovatno, kompletno iznenađenje. Trka je išla nama u korist zbog brojnih incidenata i odustajanja. Uspeo sam da se sačuvam od zidova, uz blage kontakte tu i tamo. Pored svega, mislim da smo se mogli boriti za podijum, pa čak možda i za pobedu. Bio sam iza Rikarda nakon perioda prvog izlaska vozila sigurnosti. Potom je Hamilton imao problema, Fetel morao da odradi kaznu, Raikonen je odustao, vozači Fors Indije su imali međusobni kontakt, tako da smo se automatski našli u pristojnoj poziciji. Ostale prilike smo propustili jer nismo bili dovoljno brzi i nismo mogli da zadržimo pozicije. Ipak, osvojili smo prva dva boda u sezoni, tako da, pogledajmo čitavu stvar sa te strane i prihvatimo je tako.", rekao je Alonso.

Vandorn je startovao sa pozicije 18 ali je završio van zone bodova (pozicija 12) iza vozača Zaubera koje je sustigao u poslednjoj fazi trke, ali nije imao tempo za napad.

"Imao sam "pristojan" start - bilo je dosta gužve, mnogo krhotina, morao sam da izbegnem nekoliko bolida do krivine 3, uspevši da se provučem bez oštećenja. Onda je tim odradio dobar posao pokrivši servis Romana Grožana, prešao sam na opcione gume i izašao ispred njega. Imao sam dobar tempo na tom setu guma ali je onda došlo do isticanja crvene zastave što je poništilo moju prednost jer su tada svi mogli na praktično slobodnu promenu guma. Nakon poslednjeg servisa počeo sam da sustižem Zaubere 1,5 sekundi po krugu, ali kada sam ih sustigao bilo je nemoguće prestići ih. Čuvali su energiju sve do poslednje krivine, pokušavao sam isto kako bih izvukao maksimum, ali jednostavno nisam imao tempo da ih prestignem. Pored toga naš tempo je bio odličan. Dobro je za tim da smo uzeli prve bodove u sezoni, zaslužili smo.", rekao je Vandorn.