Botas sa začelja do podijuma


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 24.06.2017.


Botas sa začelja do podijuma

©MercedesAMGF1

Polovičan rezultat za Mercedes i pored podijuma za Botasa, može se slobodono reći. Hamilton je vodio veći deo trke ali je na kraju završio peti, dok je Botas nakon kontakta sa Raikonenom pao na začelje na samom početku trke usled odlaska u boks na servis. Ipak, do kraja vratio se među vodeće, stigao do treće pozicije, a na startno-ciljnom pravcu, ispod karirane zastave pretekao Strola i završio na poziciji 2.

"Haotična trka, naročito za mene. Imao sam gumi defekt na startu trke zbog kontakta sa Kimijem. Bio sam u zaostatku krug, ali sam pri prvom izlasku vozila sigurnosti ušao u krug sa vodećima pošto sam morao da se sklonim iz poretka "bržim" rivalima. Potom mi je drugi izlazak vozila sigurnosti dosta pomogao i tada sam mogao da uhvatim priključak. U jednom delu trke bio sam poslednji ali sam bio hladne glave, dao sve od sebe i izvukao sve iz svake krivine. Nismo došli do pobede ali drugo mesto je odličan rezultat, obzirom gde smo bili. Važno je i to da smo osvojili više bodova od Ferarija, takođe i ja sam osvojio dosta bodova za sebe.", rekao je Botas.

Hamilton je imao odličan start ali je nakon incidenata u fazi vozila bezbednosti vozio previše sporo po mišljenju Fetela koji ga je sustigao na izlasku iz jedne od krivina i odvalio dobar deo svog prednjeg krila. Frustriran dešavanjima Nemac je prišao Hamiltonu sa njegove leve strane i usmerio svoj bolid ka Mercedesu. Došlo je do kontakta točak o točak, bez većih posledica, potom je trka prekinuta. Na restrtu Britanac je imao problem sa loše pričvršćenom zaštitnom oplatom kokpita, pa je kao vodeći otiošao u boks. Nakon servisa vratio se iza Fetela koji je u tim krugovima odradio stani-kreni kaznu od 10 sekundi zbog opasne vožnje, odnosno kontakta sa Hamiltonom. Izašao je ispred Hamiltona uspeo da ostane do kraja trke, ostavivši tako vozača Mercedesa na poziciji pet.

"Teško je progutati ovakav rezultat nakon odličnog tempa tokom vikenda. Dao sam sve od sebe. Znam da će tim biti očajan zbog problema sa zaštitnom oplatom glave, ali ono što treba da ponesemo iz trke su odlične performanse koje smo prikazali."

"Definitivno nisam kočenjem testirao Fetela. Kontrolisao sam razmak pod režimom vozila bezbednosti i isto kao i kod drugih restarta, usporio na istom mestu pri ulasku u krivinu 15. Od tog momenta na meni je da kontrolišem tempo, a onda sam osetio udarac otpozadi. To nije bio problem jer su svi videli šta se dogodilo potom. Svi momci iz drugih serija gledaju u nas kao u šampione za primer, a takvo ponašanje nije ono što očekujete od višestrukog šampiona. Kada je situacija teška svako se pokaže, a mi smo uspeli da pozitivan pritisak pretvorimo u rezultat u poslednjim trkama. Lično sve što imam da kažem, reći ću na stazi i zato želim da pobedim u ovogodišnjem šampionatu na pravi način. Više nego ikada to želim posle ovog vikenda, a verujem da možemo.", rekao je Hamilton.