Odličan rezultat za Fors Indiju


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 11.06.2017.


Odličan rezultat za Fors Indiju

©ForceIndiaF1

Fors Indija je ponovo pokazala da je četvrto mesto u konstruktorskom šampionatu definitivno njihovo jer samo čudo može da ih spreči kako bi ponovili prošlogodišnji uspeh. Dok u kvalifikacijama ostvaruju pristojne rezultate, nedelja je dan kada roze bolidi pokazuju svoju punu snagu. Izbegavanje incidenata na startu i korišćenje tuđih grešaka samo je deo uspeha Pereza i Okona, jer dvojac Fors Indije obično ima dobar tempo tokom cele trke. Ovaj put su iskoristili odustajanje Ferštapena i Mase (pa i Fetelov incident) i došli u situaciju da se bore za podijum, na kojem je Perez već bio prethodnih sezona. Ipak, Perez nije hteo da posluša predlog ekipe da propusti Okona na svežijim gumama i tako Francuzu omogući eventualnu priliku da se sa Rikardom bori za treće mesto.

„Zadovoljan sam petim mestom jer je bilo vrlo napeto poslepodne. Skoro celu trku sam vozio blizu Rikarda u DRS dometu i čekao svoju šansu da ga preteknem. Video sam da se mučio u određenim delovima i kada smo krenuli kroz zaostali saobraćaj mislio sam da imam šansu da ga prođem. Dao sam najbolje od sebe i pritiskao jako, ali jednostavno nije bilo moguće napraviti potez. Bila je ista situacija sa Estebanom iza mene skoro pola trke, ali samo je u poslednjem krugu stvarno uspeo da mi se približi kada smo preticali Eriksona za ceo krug. Znao sam da je Esteban imao više života u gumama jer su me moji inženjeri uveli u situaciju i odgovorio sam sa pitanjem ekipi da nas jednostavno puste da se trkamo. Mislim da je tim bio fer i da su ispoštovali moj pogled na to. Tim uvek dolazi na prvo mesto i trkali smo se jako, ali fer. Uvek dajem najbolje od sebe i veoma sam srećan što smo izašli sa mnogo poena iz ove trke“, izjavio je Serhio Perez.

„Kao tim smo uzeli stvarno važne bodove danas, ali malo sam frustriran zbog rezultata jer mislim je podijum možda bio moguć. Ovo je način kako trkanje funkcioniše i moramo da gledamo pozitivne stvari: imali smo odličan bolid koji nam je omogućio da se borimo sa Ferarijem i Red Bulom i to je prilično impresivno. Uveren sam da ovo neće biti poslednji put da se borimo na ovom nivou i bio je odličan osećaj – prijatna trka. Tim je kao celina odradio odličan posao – dali su mi tako brz bolid i možemo biti ponosni na naš rad i na poene koje smo osvojili“, izjavio je Esteban Okon nakon trke.

Koautor: Marko Despotović