Hamilton do pobede bez muke


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 10.06.2017.


Hamilton do pobede bez muke

©MercedesAMGF1

Prvi problemi na današnjoj trci javili su se već u krugu za zagrevanje, kada Kvjat nije mogao da startuje svoj bolid, što je kasnije uspelo uz pomoć mehaničara koji su pomogli da se Toro Roso upali na gurku.

Start trke je obećavao. Hamilton i Fetel su krenuli solidno, ali dok je Nemac pokrivao unutrašnju stranu, Maks Ferstapen je preskočio nekoliko mesta i proleteo pored Fetela zauzevši drugo mesto, dok je Botas sa unutrašnje strane oduzeo Fetelu poziciju tri. Međutim, Maksov prolazak nije prošao bez posledica, te je u obilasku žestoko oštetio desnu stranu prednjeg spojlera na bolidu Sebastiana Fetela, zbog čega je Nemac morao u boks već u krugu 5, zbog zamene celog prednjeg krila. Pored Fetela koji je pao na mesto 4, Kimi je pao na poziciju 6.

Najdeblji kraj na startu izvukao je Felipe Masa, koji je bio kolateralna šteta drugog incidenta. Sainc je isekao Grožana, dva bolida su se dotakla i Sainc je usled okretanja završio u desnom zidu. Međutim, usled velike brzine se odbio i žestoko naleteo na Masu, što je značilo kraj trke za obojicu i puštanje sigurnosnog automobila na stazu.

Grožan je uspeo da prođe samo sa promenom nosa u krugu dva, dok je Kvjat dospeo pod sudijsku istragu jer nije stigao na vreme da se pozicionira na svoju startnu poziciju. Nesreća ili karma stigla je i Ferstapena u krugu 11, nakon što je morao da zaustavi automobil usled kvara za koga se kasnije ispostavilo da je vezan za elektroniku i na snagu je stupio virtuelni sigurnosni automobil, dok je trka nastavljena u krugu 14.

Nakon istrage Kvjatovog "incidenta" sudije su u istom krugu odlučile da Rusa kazne sa prolaskom kroz boks (drive-through), što je Rus vrlo brzo i odradio. Međutim, bizarna stvar dogodila se u krugu 40, kada su sudije odlučile da kaznu promene na dodavanje 10 sekundi na konačno vreme, te je Rus, ni kriv ni dužan, završio sa duplom kaznom. Pored njega, kažnjen je i Magnusen sa 5 sekundi zbog obilaženja dok je na snazi bio virtuelni sigurnosni automobil.

Od kruga 24, krenula je zamena pneumatika kod većine vozača i tu su se javile prve razlike u strategijama, gde su neki vozači stavili super meke a neki meke komponente. Stanje je sve do 55. kruga bilo manje više mirno. Hamilton je od početka vozio svoju trku na prvoj poziciji, dok su ga mirno pratili Botas i Rikardo.

Prave borbe su krenule da se vode od pozicije 4, na kojoj je bio Perez. Pratili su ga timski kolega Okon, kao i dva Ferarija, Kimi i Fetel, koji su brzo skidali njihovu prednost zbog dosta svežijih pneumatika. Pošto je Okon imao 14 krugova svežije gume, tim je naredio Perezu da ga propusti kako bi Okon pokušao da sustigne Rikarda, ali je Meksikanac to čvrsto odbijao nekoliko puta. U međuvremenu se Kvjat povukao u krugu 58 zbog mehaničkih problema.

Međusobne prepirke kod vozača Fors Indie ostavile su prostora da se Kimi veoma približi pink dvojci, međutim Finac je svoju šansu upropastio kraktotrajnim izletanjem sa staze u krugu 61, što je iskoristio Fetel da napreduje jednu poziciju. Od tog trenutka Nemac kreće u poteru vrlo agresivno, i brzo skida prednost.

Svoje umeće pokazao je 5 krugova kasnije, kada je na startno ciljnom pravcu imao kasno kočenje i u sledećoj krivini otišao krajnje desno na prvljavu stranu, gde je takođe sa veoma kasnim kočenjem uspeo da obiđe Okona. Već u krugu 69, sa sličnim agresivnim manevrom, uspeo je da obiđe i Pereza, međutim nepuna dva kruga nisu bila dovoljna da se stigne Rikardo, pa se Nemac morao zadovoljiti četvrtom pozicijom. U istom krugu veliki peh se desio Alonsu, koji je morao da parkira bolid u drugom sektoru, ni manje ni više nego zbog kvara na Hondinoj pogonskoj jedinici.

Na kraju trke, rezultat je jasan, Hamilton je došao do još jedne pobede, ukupno šeste u Kanadi, dok je Mercedes posle nekog vremena upisao 1-2.

Zanimljivo je istaći i da je Lens Strol konačno stigao do prvih bodova za ekipu Vilijamsa i to na svojoj domaćoj trci. On je takođe i prvi Kanađanin posle Vilnejeva da je osvojio bodove u F1 trci, kao i drugi najmlađi.

Rezultati VN Kanade:

1

 

Luis Hamilton

Mercedes

 70

 1:33:05.154

 25

2

 

Valteri Botas

Mercedes

 70

 +19.783s

 18

3

 

Daniel Rikardo

Red Bul

 70

 +35.297s

 15

4

 

Sebastian Fetel

Ferari

 70

 +35.907s

 12

5

 

Serhio Perez

Fors India

 70

 +40.476s

 10

6

 

Esteban Okon

Fors India

 70

 +40.716s

 8

7

 

Kimi Raikonen

Ferari

 70

 +58.632s

 6

8

 

Niko Hulkenberg

Reno

 70

 +60.374s

 4

9

 

Lens Strol

Vilijams

 69

 +1 krug

 2

10

 

Roman Grožan

Has

 69

 +1 krug

 1

11

 

Džolion Palmer

Reno

 69

 +1 krug

 0

12

 

Kevin Magnusen

Has

 69

 +1 krug

 0

13

 

Markus Erikson

Zauber

 69

 +1 krug

 0

14

 

Stofel Vandorn

Meklaren

 69

 +1 krug

 0

15

 

Paskal Verlajn

Zauber

 68

 +2 kruga

 0

16

 

Fernando Alonso

Meklaren

 66

 motor

 0

 

 

Danil Kvjat

Toro Roso

 54

 motor

 0

 

 

Maks Ferstapen

Red Bul

 10

 elektronika

 0

 

 

Felipe Masa

Vilijams

 0

 udes

 0

 

 

Karlos Sainc

Toro Roso

 0

 udes

 0