Fetel pobednik VN Monaka


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 27.05.2017.


Fetel pobednik VN Monaka

©FerrariF1

Ferari je imao tempo u Monaku koji je pretvoren u dvostruku pobedu. Rivali, posebno Mercedes nisu imali odgovor na performanse Skuderije.

Trku je poveo Raikonen i držao prednost ispred klupskog kolege Fetela sve do odlaska u boks na prvi servis. Dužim ostajanjem na stazi Fetel je uspeo da napravi razliku i nakon servisa izađe na stazu ispred klupakog kolege. 

Identičan epilog dogodio se i u slučaju Rikarda koji je uspeo da napravi još bolji posao i prestigne Botasa i klupskog kolegu Ferstapena i tako dođe do novog podijuma za sebe i Red Bul.

Nakon nekoliko godina nismo videli Mercedes na podijumu. Iako je Monako specifičan, ovo je ipak nagoveštaj da će se Ferari definitivno boriti za šampionske titule u obe konkurencije.

Šesto mesto zauzeo je Karlos Sajnc iz Toro Rosa, a Hamilton sa kasnim odlaskom u boks u drugoj polovini trke ipak nije mogao dalje od pozicije 7.

Grožan je zauzeo poziciju 8, praćen Masom iz Vilijamsa, dvostruki završetak u bodovima obezbedio je Magnusen plasmanom na poziciju 10.

Trku je obeležilo dosta incidenata i odustajanja. Prvi je odustao Hilkenberg zbog kvara menjača početkom trke, dok je u završnici došlo do kulminacije i više odustajanja i udesa. U borbi za poziciju 18 došlo je do incidenta u krivini ipred tunela pa je Verlajn završio u barijeri na blevom boku svog Zaubera, dok je Baton ostao bez vešanja prednjeg levog točka i svoj 306-i gran pri završio odustajanjem.

Nekoliko krugova voženo je pod režimom vozila sigurnosti, a po restartu došlo je do novih incidenata. Erikson je završio u barijeri u krivini 1, krug kasnije i Vandorn koji je tada bio na poziciji 10 koja je nosila prvi bod Meklarenu.

Strol je odustao zbog problema sa kočnicama dok je Kvjat odustao usled kontakta sa Perezom u borbi za poziciju 9.  Perez je potom morao na dodatni servis što ga je izbacilo iz zone bodova, tako da Fors Indija po prvi put ove sezone ne osvaja bodove.

Palmer u drugom Renou ostao je van zone bodova nas poziciji 11.

Rezultati Velike nagrade Monaka:

1 Fetel Ferari 1:44.44.340

2 Raikonen Ferari 3.1

3 Rikardo Red Bul 3.7

4 Botas Mercedes 5.5

5 Ferstapen Red Bul 6.1

6 Sajnc Toro Roso 12.0

7 Hamilton Mercedes 15.8

8 Grožan Has 18.1

9 Masa Vilijams 19.4

10 Magnusen Has 21.4

11 Palmer Reno 22.7

12 Okon Fors Indija 23.7

13 Perez Fors Indija 39.0

Trku nisu završili:

Strol Vilijams kočnice

Kvjat Toro Roso udes

Vandorne Meklaren udes

Erikson Zauber udes

Verlajn Zauber udes

Baton Meklaren udes

Hilkenberg Reno menjač