Fetelu izmakla pobeda, Kimi ispao u prvom krugu


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 13.05.2017.


Fetelu izmakla pobeda, Kimi ispao u prvom krugu

©FerrariF1

"Hvala svima, auto je bio veoma dobar i veoma brz danas.", bila je Sebova poruka timu preko radia nakon završetka trke, slična onoj koju je rekao na kraju kvalifikacija. Fetel je svakako imao razloga za sreću, međutim malo manju nego što je ličilo tokom većeg dela trke.

Fetel je, već po običaju, pokazao da pored nekolicine vozača, ima jedan od najboljih startova na gridu. Današnja žrtva bio je Luis Hamilton, koji je na jučerašnjim kvalifikacijama osvojio pol poziciju sa samo 5 stotinku brže od Nemca, koji je startovao kao drugi. Već na ulazu u prvu krivinu, Fetel je bio ispred Hamiltona sa unutrašnje strane i vrlo lako preuzeo vodeću poziciju.

Na kraju prvog kruga, Fetel je napravio veliku prednost od čak 2 sekunde u odnosu na Hamiltona i takva situacija je ostala nekoliko narednih krugova, kada je vođstvo počelo da se povećava. U krugu 14, Fetel je otišao na zamenu pneumatika i stavio je ponovo mekšu komponentu, kako bi sprečio veći efekat "undercut-a" Hamiltonovog odlaska u boks dva kruga ranije. Fetel se vratio iza Rikarda, ali je na početku kruga 16 uspeo da obiđe vozača Red Bula, postavi najbrže vreme i vrati se u vođstvo.

"Moj start je bio dobar, video sam da je Luis proklizao i gledao sam u retrovizore da vidim da li me neko prati. Prvi stint je bio zadovoljavajuć, malo smo ranije obavili servis kako bismo sprečili "undercut". Drugi stint je takođe bio dobar, na izlasku sam uspeo da priđem Valteriju koji je bio po celoj stazi. Blokirao me je par puta ali sam na kraju uspeo da ga obiđem, uz to sam izgubio dosta vremena", rekao je Fetel.

Nemac je u krugu 37 otišao po obaveznu tvrđu komponentu, gde je vođstvo naknadno smanjeno jer je Hamilton na servis otišao tokom virtuelnog sigurnosnog vozila, kada se vozi dosta sporije. Fetel je izašao ispred Hamiltona i jedna je sačuvao poziciju, što je značilo da ćemo ponovo gledati borbu za prvo mesto. Pobednik je odlučen u krugu 44. nakon što je Hamilton na startno ciljnom pravcu, uz pomoć DRS-a projurio pored Fetela i napravio nedostižnu razliku.

"U poslednjem stintu uradili smo sve što možemo, auto je bio dobar, bio sam konkurentan Luisu. Srećan sam što smo se trkali sa Mercedesom danas, ceo tim treba da bude zadovoljan, međutim ne u potpunosti. Najvažnija stvar je da je bilo borbe, tim je u sjajnoj formi i treba još malo da napredujemo jer želimo da budemo ispred njih", izjavio je Fetel.

Trka za Kimija je imala poptuno drugačiji tok. U prvoj krivini, Kimija je od nazad dodirnuo Botas što ga je naglo bacilo na Ferstapena koji je vozio sa leve strane. Kako je tom prilikom slomljeno prednje levo vešanje, Ledeni je morao da parkira vozilo nakon prvog zavoja. Rekao je kako nije bilo šanse da izbegne incident nakon kontakta sa Botasom.

"Imao sam dobar start, ali na pravcu me je blokirao Botas preranim kočenjem. Odlučio sam da ubrzam, malo sam otišao u levo kako bih mu dao dovoljno prostora sa unutrašnje strane, ali me je ipak udario u zadnji desni deo, ne znam kako. Od toga je moj auto skočio i udario u Ferstapena. Nije bilo ništa što smo Maks i ja mogli da uradimo."

"Kada vas tako udare od nazad, nema šanse da se izbegne incident. Prilično sam siguran da je Valteri imao dovoljno prostora, ali nažalost, moja trka je tu bila gotova. Veoma sam razočaran, auto je bio dobar celog vikenda i polagao sam dosta nade", rekao je Kimi.

Skuderija je napustila Barselonu sa Fetelon na vodećoj poziciji sa 104 boda, 6 više od prvog pratioca Hamiltona, dok je Kimi na četvrtom mestu sa 49 bodova. U šampionatu konstruktora, Ferari je na drugo mestu sa 153 boda, 8 manje od Mercedesa.

Kimijev incident je rasplakao jednom mladog fana, koji je kasnije doveden u boks gde je mogao da upozna svog idola.


Copyright: Formula1.com