Hamilton pobednik Velike nagrade Španije


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 13.05.2017.


Hamilton pobednik Velike nagrade Španije

©MercedesAMGF1

Trka nije dobor krenula za Raikonena i Ferštapena. U prvoj krivini Botas koji je bio na unutrašnjoj starni imao je kontakt sa Raikonenom, koji je potom dotakao Ferštapenov Red Bul. Finac i  Holanđanin su polomili vešanja i upravljački sistem prednjih dokova što ih je automatski izbacilo iz trke, dok je drugi Finac (Botas) nastavio na trećoj poziciji iza Hamiltona i Fetela koji je poveo trku.

Iza vodećih dogodio se još jedan kontakt. Masa koji je pokušavao da izbegne koliziju ispred, izgurao je Alonsa van staze, što je Špancu, ispostaviće se, znatno kompromitovalo trku.

Fetel je vodio trku praveći razliku nad vozačima Mercedesa, a tako je ostalo i nakon prvog servisa.

Trku je režirao udes Vandorna i Mase, u već pomenutoj prvoj krivini. Masa koji je sustigao Vandorna krenuo je u preticanje sa unutrašnje strane. Vozač Meklarena nije primetio veterana iz Vilijmasa pa je pri skretanju došlo do kontakta. Vandorn je odustao zbog polomljenog vešanja, a potom je proglašena faza virtuelnog vozila bezbednosti. Hamilton je iskoristio situaciju i otišao na servis po meke gume, dok je Fetel isti odradio nakon restarta sa montiranim srednje tvrdim, sporijim gumama. Pravovremeni odlazak u Boks doveo je Hamiltona iza Fetela, a nakon nekoliko napada u nekoliko krugova Britanac je uspeo da se probije na vodeću poziciju, koju je zadržao do kraja trke.

U međuvremenu Botasov Mercedes je posustao. Kvar na motoru izbacio ga je iz trke tako da je Rikardo uspeo da se popenje na treći stepenik podijuma po prvi put u sezoni.

Vozači Fors Indije odradili su odličan posao i još jednom uspeli da osvoje dvostruke bodove za tim četvrtim (Perez) i petim (Okon) mestom.

Dobar posao odradio je i Hilkenberg za Reno šestim mestom, što je najbolji plasman tima ove sezone. 

Karlos Sajnc je zauzeo sedmoi mesto nakon kazne za Verlajna iz Zaubera koji je ušao u boks sa pogrešne strane graničnnika, zašta je dobio kaznu od 5 sekundi koja je dodata na njegov rezultat.

Grožan iz Hasa i Kvjat iz Toro Rosa kompletiraju prvih deset i osvajače bodova.

Prvi izvan bodova je Markus Erikson u drugom Zauberu, praćen domaćim Fernandom Alonsom iz Meklarena koji je uspeo da završi prvu trku u sezoni, ipak van bodova i pored dobrog plasmana u kvalifikacijama.

Kevin Magnusen je do samog kraja trke bio u bodovima ali je u borbi sa Kvjatom iz Toro Rosa došlo do kontakta i bušenja pneumatika, pa ga je servis u kasnoj fazi trke košto bodova.

Masa nakon nekoliko kontakata i potencijalnih udesa ostao je van tempa i daleko izvan zone bodova, slično njegovom kolegi Lansu Strolu koji nije moga da se izbori sa vozačima Zaubera, a ni sa Alonsom iz slabašnog Meklarena. Između dua Vilijamsa našao se Palmer iz Renoa koji je takođe imao trku za zaborav.

 

Rezultatai Velike nagrade Španije:

1 Luis Hamilton Mercedes 1:35.56.497

2 Sebastijan Fetel Ferari 3.4

3 Danijel Rikardo Red Bul 75.8

4 Serhio Perez Fors Indija 1 krug

5 Esteban Okon Fors Indija 1 krug

6 Niko Hilkenberg Reno 1 krug

7 Karlos Sajnc Toro Roso 1 krug

8 Paskal Verlajn Zauber 1 krug

9 Danil Kvjat Toro Roso 1 krug

10 Roman Grožan Has 1 krug

11 Markus Erikson Zauber 2 kruga

12 Fernando Alonso Meklaren 2 kruga

13 Felipe Masa Viliajms 2 kruga

14 Kevin Magnusen Has 2 kruga

15 Džolion Palmer Reno 2 kruga

16 Lans Strol Vilijams 2 kruga

Trku nisu završili:

Valteri Botas Mercedes motor

Stofel Vandorne Meklaren udes

Maks Ferštapen Red Bul udes/vešanje

Kimi Raikonen Ferari upravljački mehanizam