F1 Strateška Grupa pomaže Hondi?


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 23.04.2017.


F1 Strateška Grupa pomaže Hondi?

©McLarenF1

Meklaren je ove sezone uspeo da završi samo jednu trku i to sa jednim bolidom, dok je poslednja trka u Bahreinu donela novo razočaranje - neuspešan start i odustajanje iz trke.

Pre godinu dana, kao deo ugovora o nastavku korišćenja V6 turbo hibrdnih motora do kraja 2020-e, FIA se složila da nadgleda performanse agregata i u slučaju razlike u performansama veće od 0,3s na stazi u Barseloni moguća je intervencija.

Šerf Meklarena, Erik Bulije, izjavio je da nema drugog izbora osim da pitanje pomoći iznese pred FIA-u.

"Moramo izneti pred FIA-u naš slučaj. Trenutno smo u teškoj poziciji i nisam siguran da svi žele da izvučemo više performansi, ali mislim da bi bilo poštenije za F1 da podigne nivo konkurentnosti."

"Ne govorim o tome da trebamo da pobedimo najbolji agregat, ali bi trebali biti u okviru 0,3 sekundi po pitanju performansi."

"Mislim da bi bilo fer i dobro za Formulu 1. Bilo bi atraktivnije i za druge proizvođače koji žele da se priključe F1, da ne govorimo o navijačima koji bi gledali neizvesnije trke."

"Pomoć ili intervencija Strateške Grupe dodirnula bi svaki segment, problem je u tome što smo u takmičarskom sportu i znam dosta ljudi koji žele da uspemo u našim nastojanjima", zaključio je Bulije.

FIA je najavila da će nakon prve tri trke sprovesti analizu svih agregata. Ako simulacija pokaže da je razlika veća od 0,3 sekunde, Strateška Grupa FIA-e, može intervenisati.

FIA-in šef za agregate, Fabris Lom, nakon prošlogodišnje VN Španije dao je sledeću izjavu:"Proveravamo svaki bolid i svaki krug nakon prve tri tke sezone i uzimamo najbolja vremena od svake pogonske jedinice. Nakon toga računa se prosek. To bi svakom proizvođaču trebalo dati uvid u performanse i indeks njihovih agregata. Dobijeni indeks se prenosi u na stazu u Barseloni. Dobijeni indeks potom se pretvara u vreme po krugu i tako se dobijaju performanse", rekao je Lom.

Ukoliko je vreme, ondosno razlika veća od 0,3 sekunde Starteška Grupa mogla bi da odobri pomoć, odnosno slobodniji razvoj u ovom slučaju Hondi, ali su u Meklarenu i dalje skeptični po tom pitanju.