Hamilton novi car Kine


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 08.04.2017.


Hamilton novi car Kine

©MercedesAMGF1

Luis Hamilton je po peti put trijumfovao u Kini i tako postao za sada najuspešniji vozač na ovoj Velikoj nagradi, a verovatno će to još dugo i ostati. Sigurnom vožnjom od starta pa sve do cilja Britanac je na drugoj trci šampionata ostvario svoj prvi ovogodišnji trijumf izjednačivši se tako u generalnom plasmanom sa drugoplasiranim Fetelom. Hamilton se ujedno izjednačio i po broju podijuma sa Alenom Prostom. Sada oba vozača imaju po 106 rezultata sa kojima su se domogli podiujuma, dok je na prvom mestu neprikosnoveni Mihael Šumaher sa 155.

Hamilton je takođe odvozio i najbrži krug trke - 1m35.378s.

"Jučerašnje osvajanje pol pozicije stavilo me je u dobru poziciju na startu. Fantastično sam startovao i veoma sam zadovoljan sa startovima u ovoj sezoni. Trka je vožena u veoma promenljivim uslovima. Nakon servisa, za vreme angažovanja vozila sigurnosti, brzina je bila veoma mala, a održavanje temperature guma otežano, pa je bilo lako napraviti grešku, na svu sreću ja sam dobro prošao. U poslednjih 20 krugova smenjivao sam se sa Fetelom u vožnji najbržih krugova. U narednim trkama biće situacija u kojima neće biti incidenata i mogućnosti da se u tim trenucima napravi razlika, pa će trke biti još neizvesnije. Ferari je konkurentan i verovatno ću voditi velike borbe sa Fetelom. Za nas je ovo bio fantastičan vikend, zahvalan sam timu na trudu bez koga ne bi bilo ni ovog rezultata", izjavio je Hamilton.

Valteri Botas nij imao baš toliko uspeha kao klupski kolega. Ipak, šestim mestom osvojio je solidne bodove za njega i tim.

"Razočaran sam današnjim rezultatom. Imo sam dobar start ali nakon toga nije sve išlo baš dobro. Da, izgubili smo vreme na servisu ali to je ništa u poređenju sa greškom koju sam ja napravio. Pokušavao sam sve kako bi podigao temperaturu guma za vreme angažovanja vozila bezbednosti, ali sam izgubio kontrlu nad bolidom. To je u potpunosti moja greška. Veoma mi je žao tima i bodova koje smo izgubili. Trebalo mi je nekoliko krugova da gume dovedem na radnu temperaturu i nakon toga trka je bila solidna. Mislim da smo napravili dobar izbor ostavši na mekim gumama i u drugom stintu. Bolid je bio konkurentan danas, pobednički. Ipak, nisam imao vremena da povratim sve izgubljeno. Drago mi je da je trka u Bahrinu za sedam dana, tako da ću sve lakše zaboraviti i nadam se ostvariti bolji rezultat.", rekao je Botas.