Za Ferari podijum i 28 bodova


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 08.04.2017.


Za Ferari podijum i 28 bodova

©FerrariF1

Nakon prve dve runde kvalifikacija, gde je u prvoj vodeći bio Fetel a u drugoj Kimi, činilo se da rezultat iz Australije nije bio slučajnost i da će Ferari predstavljati ozbiljnu pretnju i favorita za pobedu na današnjoj trci. U trećoj rundi, Hamilton je raspršio ove iluzije sa najboljim vremenom, ali druga i četvrta startna pozicija su takođe odličan pedigree.

Fetel je imao odičan start i bez muke je sačuvao svoju startnu poziciju. Tempo je bio dobar i nije dozvolio Hamiltonu da napravi veću razliku. U drugom krugu, dok je na snazi bio virtuelni sigurnosni auto, Fetel je pokušao da iskoristi sporija vremena. Otišao je u boks da zameni svoje pneumatike za vlažnu stazu (intermediate) za meku komponentu.

Međutim, Nemac je doživeo veliki baksuz, jer je samo dva kruga kasnije, usled udesa koji je imao Điovanaci, na stazu izašao sigurnosni automobil. Pored toga, kolona je prolazila kroz pit stop zbog nesreće na startno ciljnom pravcu, što su mnogi iskoristili za ekspresnu zamenu pneumatika. Ovakav razvoj situacije u potpunosti je poništio svu prednost koju je Fetel imao u svojoj taktici. Nakon toga, krenuo je u poteru za Kimijem, zatim Rikardom i Ferstapenom, koje je uspešno realizovao, dok je Britanac bio predaleko za napad na prvo mesto.

"Možemo biti zadovoljni današnjim rezultatom, trka je bila veoma zabavna i uzbudljiva. Uslovi su bili malo komplikovani na startu, jer nikad ne znate šta može da se desi u takvom stanju, pa sam možda bio i malo više konzervativan."

"Zatim smo odlučili da rano promenimo pneumatike jer se staza brzo sušila, kao i da iskoristimo prednost slik guma, ali sreća nije bila na našoj strani i sigurnosni auto je izašao odmah posle. Ne mogu sa sigurnošću da kažem koliko je ovo zaista uticalo na konačan plasman, jer je bilo još dosta da se vozi do kraja, ali mislim da je imalo efekta."

Fetel se osvrnuo i na maestralnu borbu sa bivšim timskim kolegom Rikardom, gde su obojica pokazali kako dva vrhunska vozača mogu da imaju ozbiljan duel, ali bez posledica, što je sigurno jedno od najboljih preticanja na današnjoj trci. Kako nije bilo omogućeno korišćenje DRS-a, Nemac je ućutkao sve ljude sa lošim namerama koji su tvrdili da Fetel zna da se trka samo sa prvog mesta.

"Od tada sam morao da se borim i napredujem na stazi. Imao sam napetu borbu točak uz točak sa Rikardom. Volim ovakva preticanja, kada osvajanje pozicija mora da se zasluži i da se za to pomuči, a ne samo sa aktivacijom DRS-a. Pre tog trenutka, prozor do Luisa je narastao i morao sam da stisnem gas kako bih mu se malo približio i stvorio pritisak. Tempo nam je danas bio sličan, nekad je bio brži on, a nekad ja. Ako budemo imali ovakvu borbu sa Mercedesom u Bahreinu, to će biti sjajne vesti i za nas i za sve fanove", izjavio je Fetel.

Kod Kimija, start nije bio ovako svetao. Odmah na početku izgubio je poziciju usled naleta brzog Rikarda. Uz manje ili veće oscilacije, istu poziciju je zadržao do kraja i pored karirane zastavice je prošao kao peti. Kod Finca, najveći problem danas je bila kontrola zadnjeg dela bolida.

"Nije bila trka za pohvalu, auto se dobro ponašao na svežim gumama, ali mi se čini da smo gubili performanse na zadnjim pneumaticima prebrzo, što mi je zadavalo muke. Na mestima kao što je ovo, to može biti pogubno jer se troši dosta vremena."

"Imam osećaj da smo, i pored toga, mogli do boljeg rezultata, možda da smo menjali pneumatika malko ranije, ali uvek je lako pričati nakon trke. Sada treba da analiziramo podatke i shvatimo njihov uticaj. Ovaj rezultat je daleko od idealnog, ali to je to za danas. Nadam se da će na sledećoj trci stvari biti bolje", dodao je Finac.

Arivabene se ukratko osvrnuo i na prošlu trku, rekavši da, pošto su uslovi slični kao u Melburnu, to znači da imaju jak auto.

"Sebastian je odvozio dobru trku. Činjenica da je sigurnosni auto izašao odmah posle njegove zamene pneumatika nam ne ide u prilog. Možda da nije bilo toga, rezultati bi bili daleko bolji. Sada ceo tim treba da krene dalje i fokusira se na Bahrein", rekao je šef Skuderije.

Fetel trenutno deli prvu poziciju u generalnom plasmanu zajedno sa Hamiltonom, dok je Ferari samo jedan bod iza Mercedesa u šampionatu konstruktora.


Copyright: Sutton