Meklaren bez bodova u Melburnu


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 25.03.2017.


Meklaren bez bodova u Melburnu

©McLarenF1

Meklaren je očekivao veoma tešku trku u Australiji, prvenstveno zbog performansi Hondinog agregata. Ipak, japanska fabrika je napravila mali pomak, pa je Alonso, da nije došlo do kvara na vešanju, a i zbog same konfiguracije staze, mogao čak i do boda. Vandorn sa druge strane nije imao dobar start. Agregat je ostao u podešavanjima za izlazni krug na stazu, pa je morao da više krugova vozi bez snage. Morao je i na pruranjeni servis što je značilo dalji gubitak vremena i jš veći zaostatak za rivalima. Ipak, uspeo je da završi trku na poziciji 13, odnosno kao poslednji od vozača koji je prošao kroz cilj. Odmah iz njega je Alonso na poziciji 14, kao prvi od vozača koji nisu završili trku.

Alonso je zadovoljan svojom vožnjom,a u izjavi za novinara naveo je da mu je ovo jedna od boljih, ako ne i najbolja u njegovoj karijeri.

"Verovatno najbolja trka u mom životu, sve do trenutka odustajanja. Nekoliko puta sam imao ovako nekonkurentan auto, bez zimskih priprema, uz brutalnu uštedu goriva, zbog koje smo morali da vozimo i sekundu sporije, a opet bili smo u zoni bodova. Veliko je iznenađenje to što smo uradili, međutim nismo upeli da završimo. Ipak, bila je ovo jedna od najboljih trka koje sam vozio." Upitan za realan tempo Meklarena, nakon što je konkurisao za poziciju 10 u Australiji Alonso je izjavio: "Mislim da smo poslednji. Bili smo na poziciji 10 jer smo imali solidne kvalifikacije, start je prošao dobro, a Grožan je morao da odustane. Ipak, u normalnim okolnostima bili bi poslednji ili pretposlednji", realano je odgovorio Alonso.

Vandorn je,ako je za utehu Meklarenu, uspeo da kompletira trku.

"Imao sam veoma tešku trku. Na servisu sam morao da odradim cep ciklus, gašenja agregata, resetujem podešavanja i ponovo upalim, što me je koštalo vremena i pozicija, a izgubio sam i telemetriju na displeju na neko vreme. Tokom trke imao sam dosta posla na upravljaču, menjajući podešavanja, usput pokušavajući da dovezem bolid do cilja. Nakon testova u Barseloni nismo očekivali da ćemo završiti trku, pa je u tom pogledu ovo veliki korak za nas. Definitivno, nismo imali tempo da se takmičimo sa rivalima, pa nam za Kinu treba još jedan ekstra korak za ovokratko vreme. Odvozili smo pristojnu kilometražu tokom vikenda, Fernando se pokazao dobro u kvalifikacijama, završio sam trku, tako da ima dosta pozitivnih stvari sa prve trke. Mislim da zaslužujem parče rođendanske torte večeras", rekao je Vandorn koji slavi 25 rođendan.