Istorija F1 - VN Australije 2012


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 21.03.2017.


Istorija F1 - VN Australije 2012

©McLarenF1

Na početku sezone, prvi put posle više od 30 godina, nismo imali nijednog pilota iz Italije na gridu. Vitantonio Liuzi i Jarno Truli izgubili su angažmane u svojim timovima. Čelnici trke uveli su još jednu DRS zonu na stazi u Melburnu, a Mercedes je pre vikenda bio pod optužbama drugih ekipa da koristi zadnje krilo koje nije propisano pravilima. Nakon što je Čarli Vajting pregledao bolide, saopštio je da su optužbe neosnovane.

Tokom nezvaničnih treninga u petak. piloti su malo toga mogli da urade na pisti zbog loših vremenskih uslova. Tek pri kraju treninga moglo se videti da će Meklaren biti ekipa koja će postaviti najbolja vremena. Mihael Šumaher na trećem mestu je bio čak pola sekunde sporiji.

Na početku kvalifikacija Kamui Kobajasi iznenadio je sjajnim tempom, dok je Kimi Raikonen izletanjem razočarao svoje fanove i tako završio kvalifikacije. U Q2 prisustvovali smo još jednom šoku. Fernando Alonso u Ferariju je izleteo i zaglavio se u šljunku, dok je Masa zabeležio tek 16. vreme. Roman Grožan i Daniel Rikardo prvi put su rezervisali mesto u Q3, dok je tim Mercedesa preokrenuo i postavio najbolje vreme pred Q3 ispred Meklarena.

U Q3 Rozberg i Šumaher su se kockali sa korišćenim gumama, te nisu uspeli da pobede Meklaren. Borba se vodila između kolega Hamiltona i Batona. Šampion iz 2008. godine jedini je uspeo da postavi vreme ispod 1:25:00. Iznenađenje je napravio vozač Lotusa, Roman Grožan, koji je postavio treće vreme ispred Mihaela Šumahera. Red Bulovi piloti postavili su peto i šesto vreme. Prvi startni red na VN Astralije, koji su činila dva vozača iz Velike Britanije, prvi je još od 1995. godine i Dejmona Hila i Džonija Herberta.

Na startu trke, Dženson je obišao Luisa pre prve krivine, dok su Grožan i Veber imali veoma loš početak. Šumaher i Rozberg su držali treću i četvrtu poziciju, međutim aktuelni šampion ubrzo je pretekao Nika i dao se u poteru za svojim idolom. Potera se završila brzo jer je sedmostruki šampion imao problema sa menjačem. U tim trenucima, Fernado Alonso je napredovao sa 12. na 7. poziciju. Već u 14. krugu Felipe Masa se žalio na manjak gripa u zadnjim pneumaticima, što su brzo potvrdili i ostali piloti, pa se strategija izmenila u toku trke sa dva na tri zaustavljanja.

Zbog zaustavljnja Vitalija Petrova i njegovog Katerhama na startno ciljnom pravcu, izašao je automobil bezbednosti. U tom periodu usledila su zaustavljanja i tom prilokom Fetel je obišao Hamiltona u boksu. Dženson Baton se nije uplašio jakog tempa koji je nametnuo Seb, te je napraviio ključnu prednost od tri sekunde.


F1Srbija nije vlasnik video snimka 

Posle trećeg pit stopa, poredak na vrhu bio je nepromenjen, dok su se borbe vodile za niže pozicije. Vozač Vilijamsa, Pastor (the Crash) Maldonado, je u poteri za Fernandom Alonsom slupao bolid u poslednjem krugu. Mercedes je delovao sve slabije, pa je Niko Rozberg pao na 12. mesto. Alonso i Raikonen spasili su dan i završili kao peti i sedmi, a razdvajao ih je sjajni Kobajaši. Do samog kraja Baton je uspeo da sačuva prvo mesto, te je upisao svoju treću pobedu u Australiji u četiri vezane sezone. 2009. godine slavio je u Bronu u svojoj šampionskoj sezoni, a godinu kasnije slavio je za tim iz Vokinga.

Poredak prve petorice na VN Australije 2012 je:

1. Dženson Baton - Meklaren Mercedes
2. Sebastian Fetel - Red Bul Reno
3. Luis Hamilton - Meklaren Mercedes
4. Mark Veber - Red Bul Reno
5. Fernando Alonso - Ferari

Posle prve trke Meklaren je delovao moćno, međutim niko nije očekivao da će jos nekoliko timova postaviti slične standarde tokom sezone koja je bila jedna od najzanimljivijih u istoriji.

Koautor teksta: Nikola Ognjenović