Lauda: Biće teško naći zamenu


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 02.12.2016.


Lauda: Biće teško naći zamenu

©MercedesAMGF1

Niko Rozberg, koji je prošlog vikenda u Abu Dabiju osvojio titulu šampiona F1, juče je najavio svoje povlačenje, što je mnoge iznenadilo, a Mercedes stavilo u situaciju da mora da počne da traži drugog vozača koji će ga zameniti. Sem njih, vozačke postave za narednu sezonu nisu zvanično objavili još samo Zauber i Manor.

Niki Lauda priznaje da je ovo malo dezorijentisalo tim. On kaže da je za Rozbergovu odluku sazno nekoliko sati pre saopštenja za javnost i da je to teško prihvatio jer apsolutno nije očekivao tako nešto.

„Isprva nisam verovao. ’Niko, to što nam govoriš, da se kojim slučajem ne šališ? Ovo je šala?’ Ali on je rekao da je ozbiljan. Sasvim neverovatno. Kada sam ja osvojio šampiopnat smesta sam počeo da razmišljam kako bih želeo da osvojim drugi. To nije slučaj sa Nikom. Njegova odluka nas je zatekla nespremne, i svi oni koji su doprineli osvajanju titule su to loše podneli.“

Lauda kaže da naći zamenu za Rozberga dodatno zakomplikuje činjenica da je većina vrhunskih vozača pod ugovorima sa drugim timovima, a uzimanje mladog vozača, kao što je Paskal Verlajn koga mnogi vide kao budućeg Hamiltonovog timskog kolegu, bi bilo rizično.

„Izgubili smo šampiona, najboljeg vozača 2016-e. Neće biti lako zameniti ga jer svi vozači koji su na određenom nivou imaju ugovore sa drugim timovima. Uzimanje mladoga vozača je rizično, ne znamo da li će biti jak. Praktično polovina grida nam se ponudilo.“

Koautor: Milena Nikolić