Fetelov preokret za podijum


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 26.11.2016.


Fetelov preokret za podijum

©FerrariF1

Iako je startovao sa šestog mesta, Nemac je uspeo da završi kao treći, zahvaljujući malo rizičnijoj i agresivnijoj taktici i odličnoj vožnji u drugom i trećem stintu. Za razliku od većine vodećih, koji su po drugi set pneumatika otišli od 24. do 28. kruga, Nemac je produžio svoj drugi stint sve do 38. kruga, uz odlično čuvanje pneumatika i zadovoljavajuć tempo.

Po treći set je otišao u krugu 38 i tada je stavio super meku komponentu, čime je najavio agresivnu vožnju do kraja trke. Za samo 6, odnosno 8 krugova, uspeo je da istopi razliku za vodećom petorkom i prvo je obišao Kimija, da bi zatim pretekao i Rikarda.

Nakon kraće borbe sa Maksom, zacementirao se na poziciji 3, jer uprkos jakim krugovima nije uspeo ozbiljnije da izazove Rozberga za drugu poziciju. Nakon trke, Fetel je izjavio kako je Hamilton igrao prljavo u pokušaju da uspori Rozberga i ode kući sa titulom.

"Ovo je bila teška situacija na kraju sa Luisom i njegovim prljavim trikovima", izjavio je Fetel preko radia, nakon karirane zastave.

Dok je objašnjavao viđenje trke iz svog ugla nakon proslave, dodao je da je Hamilton vozio dovoljno sporo da izazove udes.

"Kada sam izašao nakon druge promene guma pitanje je bilo koliko će one trajati i pokazalo se da je to dovoljno dugo. Kimija i Danijela sam lako obišao, ali kada sam stigao iza Maksa, javio se problem sa proklizavanjem. Kada obilazite auto za autom, desi se da proklizate i onda se stanje pneumatika pogoršava."

"Nakon preticanja Maksa, bio sam brži od Nika, ali je tome pomoglo uspodavanje od Luisa. Probao sam sve što sam mogao, čak sam imao i DRS, ali ga je imao i Niko i nije bilo tako lako kao sa Red Bulom. Na drugom pravcu sam imao bolji izlaz ali se Niko odlično branio i zatvorio unutrašnju stranu tako da nisam imao gde."

"Nisam hteo više da rizikujem, jer je Luis bio tek nešto ispred Nika i da sam probavao uletanje spolja i iznutra možda bi došlo do incidenta. U jednom trenutku sam pomislio da bih mogao do pobede, ali njih dvojica (Mercedesovi vozači) su sjajno vozili pred kraj trke. Pored toga, srećan sam zbog podijuma", analizirao je Nemac.

Sa druge strane garaže, dosta mirnija trka. Iako malo teža trka za Finca, pogotovo zbog lošijeg ponašanja pneumatika, uspeo je da dođe do šeste pozicije.

"Trka nije bila laka, mučio sam se sa gumama, pokušavao da im produžim život, naročito su problematične bile prednje. Nakon starta bio sam u dobroj poziciji, ali su mi muku stalno zadavale prednje gume. Pred kraj su malo živnule ali sam nastavio da gubim tempo."

"Kada mi je Seb prišao, znao sam da je na drugoj strategiji i pustio sam ga bez borbe. Ovo je bila prepredena sezona, daleko od naših ciljeva kao tim, ali pred kraj smo se poboljšali, radili smo dobar posao. Sada treba da nastavimo ovim tempom i nadam se, sa novim kolima sledeće godine bićemo tamo gde želimo", izjavio je ledeni.