Kimi kritikuje Pirelijeve pneumatike


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 15.11.2016.


Kimi kritikuje Pirelijeve pneumatike

©ESPN

Kimi je imao incident u krugu 20, samo desetak sekundi nakon što je sigurnosni auto ušao u boks. Na startno ciljnom pravcu, njegov Ferari je naleteo na baru, izgubio kontrolu, snažno udario u zid i onda se okretao po stazi do druge strane. Ovo je bio najozbiljniji sudar od tri koja su se dogodila i rezultovalo je u crvenoj zastavi i prekidu trke.

"Sa današnjim pneumaticima za jako kišne uslove [full wet], veoma je lako izgubiti kontrolu, što je naročito čudno jer uopšte nije padala jaka kiša", rekao je. "Pominjali smo nekoliko puta do sada ovu činjenicu, ali očigledno da zavisi od staze i nekih drugih uslova."

"Ako ih poredim sa gumama od pre deset, dvanaest godina, ondašnji pneumatici su mogli da se izbore sa različitim uslovima, bez gubitka kontrole a naročito bez ovakvih izletanja. Okretanje i proklizavanje su najveći problemi, ako naiđemo i na manju baru, ostanemo bez prianjanja."

"Uslovi na trci nisu bili laki, bilo je kompikovanih delova a kada provedete dugo vremena iza sigurnosnog vozila, bude samo još gore. Međutim, kiša nije bila toliko jaka ali je bilo dosta nepokretne vode po stazi i lako se gubi kontrola kada se na nju naiđe. Kako god bilo, uslovi su bili dosta gori na ranijim trkama i nije bilo ovakvih stvari."

Pričajući o svom incidentu, Raikonen je rekao: "Na ciljnoj ravnini, makar za mene, je bilo dosta proklizavanja, čak i krivinu pre toga. Naišao sam na baru i okrenuo sam se. Okrenuo sam se na pravcu! Pokušao sam da povratim kontrolu, ali nisam uspeo i izleteo pa prilično gadnom mestu. Nisam očekivao da se tu tako nešto desi."


Copyright: Formula1.com