Hamilton pobednik Velike nagrade Meksika


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 29.10.2016.


Hamilton pobednik Velike nagrade Meksika

©MercedesAMGF1

Hamilton nas novom pobedom, prvom u Meksiku, (17-om za tim što je novi rekord sezone) uvodi u sve neizvesniju završnicu. Dobrim startom sa pol pozicije poveo je trku ispred klupskog kolege Rozberga i i Ferštapena iz Red Bula. Britanac je otišao van staze u krivini 1, ali se vratio u krivini 3 nastavivši da vodi trku. Rozberg je takođe morao van staze, usled kontakta sa Ferštapnom. 

Na startu je najgore prošao junak kvalifikacija, Paskal Verlajn, koji je u kontaktu sa Eriksonom iz Zaubera zadobio oštećenja koja su ga ostavila van trke. Alonso je potom morao van staze jer mu Sajnc nije ostavio prostora. Nastupio je period virtuelnog vozila bezbednosti, a potom je i vozilo bezbednosti izašlo na stazu. Rikardo je ovaj period iskoristio za promenu probušenog pneumatika, a Erikson za zamenu nosa na njegovom Zauberu.

Trka je potom ušla u Mirniju fazu. Vozači su odradili servise, a anjveću borbu vodili su vozači Vilijams ai Fors Indije, konkurenti za poziciju 4 u poretku konstruktora.

Ipak, okršaj Fetela i Ferštapena u Završnici obeležila je trku. Tri kruga pre kraja Fetel je pokušao preticanje, a Ferštapen otišao van staze pri odbrani pozicije. Iako je dobio i poruku od tima da vrati poziciju Ferštapen to nije učinio,a frustrirani Fetel besneo je preko radio veze u komunikaciji sa inženjerima Ferarija. Situaciju je zakomplikovao Rikardo koji je sa pozicije 5 motrio na borbu, a potom i napao Fetela koji je bio "zaglavljen iza Ferštapena.

Trka je završena u poretku Hamilton, Rozberg, Ferštapen, Fetel, Rikardo...ali je odmah nakon trke, pre izlaska na podijum Ferštapen dobio kaznu od 5 sekundi, što ga je degradiralo na poziciju 5 iza Fetela i klaupskog kolege Rikarda.

Poziciju 6 zauzeo je Raikonen u drugom Ferariju, dok je sedmi Hilkenberg iz Fors Indije. Vozač Forsa je na samom kraju trke izgubio poziciju od Raikonena koji je imao novije gume. ono što je moglo biti kobno po vozača Forsa, je okretanje na stazi pri ovom duelu. Ipak, ostali vozači uspeli su da ga obiđu, a Nemac se vratio na stazu ispred Botasa iz Vilijmsa koji je završio na poziciji 8.

Veliku borbu vodili su Masa i Perez. Meksikanac nije uspeo da obiđe Brazilca iz Vilijamsa, ali je ipak uzeo bod koji povećava razliku u korist Fors Indije na 9 bodova prednosi dve trke do kraja šampionata. 

Prvi van zone bodova je Erikson, Vozači Zaubera još uvek nisu uspeli da zabeleže bod, a ako u poslednje dve trke uzmu bod koji ih izjednačava sa Manorom po broju bodova, preuzeće poziciju 10 u poretku konstruktora, vrednu 35 milina evra. 

Meklaren nije imao mnogo uspeha u Meksiku. Oba vozača završila su van zone bodova na pozicijama 12 i 13. Palmer je četrnaesti za Reno, praćen Nasrom iz Zaubera i Sajncom iz Toro Rosa. Španac je zaradio kaznu zbog kontakta na startu trke sa Alonsom, a imao je i probleme sa menjačem. Magnusen u drugom Renou je sedamnaesti, a za njim sledi Kvjat u drugom Toro Rosu.

Vozači tima Has imali su jedan od najskromnijih izdanja u sezoni. Grožan je završio na poziciji 19, kažnjeni Gutijerez je dvadeseti. Iza njih se našao samo Okon iz Manora.

Sledeća trka, pretposlednja u sezoni je za dve nedelje u Brazilu.

Rezultati trke za Velike nagradu Meksika:

1 Hamilton Mercedes 1:40.31.402

2 Rozberg Mercedes 8.3

3 Fetel Ferari 17.3

4 Rikardo Red Bul 20.8

5 Ferštapen Red Bul 21.3

6 Raikonen Ferari 49.3

7 Hilkenberg Fors Indija 58.8

8 Botas Vilijams 65.6

9 Masa Vilijams 76.22

10 Perez Fors Indija 76.7

11 Erikson Zauber 1 krug

12 Baton Meklaren 1 krug

13 Alonso Meklaren 1 krug

14 Palmer Reno 1 krug

15 Nasr Zauber 1 krug

16 Sajnc Toro Roso 1 krug

17 Magnusen Reno 1 krug

18 Kvjat Toro Roso 1 krug

19 Gutijerez Has 1 krug

20 Grožn Has 1 krug

21 Okon Has 2 krug

Trku nisu završili:

22 Verlajn Manor - udes