Hamilton pobednik Velike Nagrade SAD


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 22.10.2016.


Hamilton pobednik Velike Nagrade SAD

©MercedesAMGF1

Pedesetom pobedom u karijeri, Hamilton se približio Rozbergu na 26 bodova, tri trke do kraja šampionata.

Hamilton je dobro startovao, zadržavši tako osvojenu pol poziciju, dok je Rikardo sa unutrašnje strane uspeo da se probije ispred Rozberga.

Trka nije dobro počela za Fors Indiju. Hilkenberg je imao kontakt sa Botasom. Uspeo je da se domogne boksa, ali je za njega trka potom završena, dok je Botas nastavio trku sa začelja nakon promene probušenog zadnjeg desnog pneumatika. Malo kasnije i Perez je imao kontakt sa Kvjatom, ili bore reći Rus se zakucao u zadnji deo Fors Indije, nakon čega su obojica nastavili trku ali kako se čini u sličaju Pereza sa manjkom aerodinamike na njegovom bolidu

Nakon prvih servisa u boksu, Hamilton je zadržao vodeću poziciju dok se Rozberg i dalje nalazio iza Rikarda ali odmah ispred Ferštapena koji ga je pritiskao. Ipak, tim je maldom Holanđaninu rekao da uspori i da se ne trka sa Rozbergom već sa Raikonenom koji je bio iza. Uz komentar: "Nisam došao da završim četvrti", Ferštapen je kasnije ipak usporio. Nekoliko krugova kasnije nenajavljeno je otišao na servis što ga je koštalo nekoliko sekundi, jer su mehaničari bili nespremni. Opet, sve to nije uticalo na ishod njegove trke jer je nakon odrađenog servisa nekoliko krugova odustao zbog probelma sa menjačem. Sličan ishod trke imao je i Raikonen. Nakon servisa morao je da zaustavi svoj Ferari zbog problema sa šrafljenjem točka, odnosno delom pištolja koji je ostao na matici. Raikonen je u "svom stilu" unazad uterao svoj Ferari u boks na bezbedno mesto i odustao.

Za vreme uklanjanja Ferštapenovog RB12 bio je na snazi period virtuelnog vozila bezbedsoti, što su Hamilton i Rozberg iskoristili za servis. Tako se Rozberg opet našao ispred Rikarda i to je bio i konačni poredak prve trojice.

Nakon Raikonenovog odustajanja Fetel se ponovo vratio na poziciju četiri, ali je bio daleko od Rikarda da bi ga ugrozio. Uz oštećenje zadnjeg krila usled neobjašnjivog otpadanja dela aero-elemanata, četvrto mesto je najviše štoi je mogao.

Peto mesto zauzeo je Alonso. Španac je period virtuelnog vozila bezbednosti iskoristio za odlazak u boks na dodatni servis. U poslednjih petnaestak krugova dao se u poteru za Sajncom i Masom. Sajnc se dobro držao na poziciji pet i dugo odolevao napadima Mase koji se nadao degradaciji guma vozača Toro Rosa, koji je vozio na mekšoj smeši guma. Ipak, do toga nije došlo Alonso ih je sustigao i uz incidentna preticanja uspeo da obojicu obiđe. Masa je morao i u boks po nove gume jer je pri kontaktu sa Alonsom jedna od guma popustila. Tako su njegove šanse da osvoji mnogo više bodova od osmoplasiranog Pereza, odnosno suparničke Fors Indije propale. Ipak, Vilijams je za dva boda smanjio razliku, a ako dođe do kazne za Alonsa, razlika se možda može i povećati.

Deveto mesto zauzeo je Dženson Baton, tako da je Meklaren uspeo da osvoji još jednom dvostruke bodove. Duplim bodovima svakako su kumovala odustajanja Ferštapena i Raikonena, odnosno pehovi Hilkenberga i Botasa. Ipak, moramo pomenuti da je Baton napredovao za deset mesta i sa startne devetnaeste uspeo da se do cilja domogne devete pozicije.

Poslednji raspoloživi bod uzeo je Grožan za domaći tim Has. Njegov klupski kolega Gutijerez odustao je srediniom trke zbog problema sa kočnicama koji za ovaj tim izgleda postaje hronična boljka.

Prvi van zone bodova je Magnusen iz Renoa, praćen Kvajtom iz Toro Rosa, koji je dobio kaznu od 10 sekundi na vreme njegove trke zbog incidenta sa Hilkenbergom.

Palmer je zauzeo poziciju 13, praćen Eriksonom i Nasrom iz Zaubera.

Botas se nije povratio nakon incidenta sa starta trke. Uz probušen pneumatik došlo je najverovatnije i do oštećenja bolida, pa je Finac uspeo samo da prestigne Verlajna i Okona iz Manora, dok su vozači Zaubera uz borbu uspeli da sačuvaju svoje pozicije.

Rezultati trke za Veliku nagradu SAD:

1 Hamilton Mercedes 1:38.12.618

2 Rozberg Mercedes 4.5

3 Rikardo Red Bul 19.6

4 Fetel Ferari 43.1

5 Alonso Meklaren 93.9

6 Sajnc Toro Roso 96.1

7 Masa Vilijams 1 krug

8 Perez Fors Indija 1 krug

9 Baton Meklaren 1 krug

10 Grožan Has 1 krug

11 Magnusen Reno 1 krug

12 Kvjat Toro Roso 1 krug

13 Palmer Reno 1 krug

14 Erikson Zauber 1 krug

15 Nasr Zauber 1 krug

16 Botas Vilijams 1 krug

17 Verlajn Manor 1 krug

18 Okon Manor 2 kruga

Trku nisi završili

Raikonen Ferari

Ferštapen Red Bul

Gutijerez Has

Hilkenberg Fors Indija