Ključne borbe u poslednje četiri trke sezone


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 19.10.2016.


Ključne borbe u poslednje četiri trke sezone

©RedBullF1

Mercedes je već osvojio šampionat konstruktora, ali nas u Teksasu (SAD), Meksiku, Brazilu i Abu Dabiju očekuje mnogo uzbuđenja. Ali Formula 1 nije samo borba između Mercedesovih vozača, jer postoji mnogo drugih bitaka koje nisu toliko u fokusu i medijski ispraćene, ali mogu imati ogromne implikacije u narednoj sezoni.

Ferari protiv Red Bula

Svaki tim teoretski ima 172 boda na raspilaganju u poslenje četiri trke koji će zaključiti šampionat. Dakle, sa samo 50 bodova prednosti za Red Bul u ovom trenutku, jasno je da postoji prostor za Ferari da povrate svoju sezonu. Šef Ferarija Mauricio Arivabene je u više navrata rekao da neće sedeti skrštenih ruku i da neće odustati do samog kraja. Ali, realnost je da je u drugoj polovini sezone Red Bul pojačao svoj tempo i povećao razliku u odnosu na Ferari za 50 bodova, što je u stvari nešto što je bilo neočekivano. Ovde će sigurno biti jako zanimljivih borbi do kraja sezone između ova dva tima.

Fors Indija protiv Vilijamsa

Borba za četvrto mesto u šampionatu konstruktora najverovatnije će se završiti sa kariranom zastavom u Abu Dabiju. U poslednje tri trke Fors Indija je uzela 26 bodova dok je Vilijams samo 13. Samo je 10 poena razlike između ova dva tima i suviše je rano da se donosi bili kakav zaključak osim toga da je Fors Indija značajno napredovala ove sezone.

Raikonen-Ferštapen-Fetel

Iako 33 poena razdvajaju vodeća dva vozača u šampionatu, ispod njih je fascinantna borba između tri vozača kojih razdvaja samo pet bodova. Dok Danijel Rikardo izgleda poprilično sigurno na trećem mestu sa 42 poena prednosti u odnosu na Raikonena, koji ima 170 i koga deli samo 5 bodova od mladog Maksa Ferštapena i Fetela koji imaju po 165 bodova. Ferštapen će naravno pokušati da pobedi Raikonena i dođe do četvrtog mesta. Ova bitka između tri vrhunska vozača Formule 1 će biti veoma zanimljiva, posebno borba Ferarijevih vozača. Iako Raikonen i Fetel tvrde da ih nije briga gde će završiti na tabeli, to je verovatno daleko od istine.

Okon protiv Verlajna

Borba između vozača Manora publici je sigurno manje zanimljiva, ali to ne znači da je manje intenzivnija od ostalih. Duel između Okona i Verlajna postao je intenzivniji u poslenjih par trka, gde je Okon uspeo da bude ispred svog timskog kolege jer sada bolje razume kako izvući maksimalnu brzinu iz bolida u svakom krugu. Nakon prve tri trke gde je Verlajn bio ispred Okona, došlo je do nekih ishitrenih predrasuda o potencijalu Francuza koji je prethodno bio Renoov rezervni vozač.

Kvjat protiv Marka

Sezona 2016. bila je jedna od emocionalnijih za Danila Kvjata. Pošto je doneo Red Bulu prvi podijum sezone na Velikoj nagradi Kine, samo dve trke kasnije morao je da se suoči sa poteškoćama i prebačan je u Toro Roso. Rus je pod budnim okom savetnika Red Bula, doktora Helmuta Marka. U poslednjih nekoliko trkadao je svoj maksimum, isti izvukao i iz sve nekonkurentnijeg bolida STR11, nadmašivši rezultatski klupskog kolegu Sajnca, tako da ako do kraja sezona nastavi ovako u "novom timu" onda će sasvim sigurno sačuvati svoje mesto i za narednu sezonu.

 

Koautor: Bojana Tomašević