Ferari u bodovima uprkos duplim kaznama


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 09.10.2016.


Ferari u bodovima uprkos duplim kaznama

©FerrariF1

Sebastian Fetel završio je trku na četvrtom mestu, uprkos kazni od tri niža startna mesta na gridu, zbog incidenta na prethodnoj trci. U ranim fazama trke, pored odličnog starta, imao je nekoliko dobrih preticanja što mu je donelo četvrtu poziciju. U jednom trenutku je imao i šansu za podijum, ali ipak tempo i velika degradacija guma nisu dozvolile više.

"Imao sam dobar start i dosta napredovao tokom prva dva kruga, kada sam obišao Rikarda i Pereza, a zatim smo bili brži i od Ferstapena. Mislim da smo danas imali drugi najbrži auto na stazi. Ipak, kao što smo videli, bilo je pitanje vremena, jer je Maks ušao veoma brzo u boks kako vratio poziciju, što je za njega ispalo dobro."

Fetel je stao u odbranu tima i izabrane strategije i rekao kako je to bio pravi izbor. Uprkos tome što je nekoliko krugova bio zalepljen za rep Luisa Hamiltona, na kraju degradacija je učinila svoje.

"Pokušali smo da idemo sa malo mekšim gumama pred kraj trke i inicijalno je to dobro funkcionisalo. Na kraju, degradacija se pojačala i počeli smo da posustajemo u odnosu na druge."

"Uvek je lako kritikovati i siguran sam da postoji mnogo 'eksperata' koji misle da znaju bolje, ali ovo je bilo mišljenje u timu, kao i moje mišljenje i ne bih je menjao. Pokušali smo da ostanemo malo duže tokom prvog stinta kako bismo imali bolje gume pred kraj trke. Ali ispalo je tako da meka komponenta nije trajala dugo i pozicija je otišla Hamiltonu. Ne mislim da smo mogli da uradimo bilo šta, jer je razlika pred kraj bila prevelika."

Fetel je priznao kako je imao dosta problema sa vozačima koji nisu poštovali plave zastave. Međutim, dodao je kako ga to nije koštalo pozicije na podijumu.

"Izgubio sam dosta vremena sa plavim zastavama. Uvek sam vozače obilazio u krivini u prvom sektoru, gde ne mogu da se sklone, pa sam morao da idem spoljašnjom stranom. Zbog ovoga sam verovatno izgubio poziciju od Hamiltona, koji je uvek obilazio automobile na pravcu. Ali na kraju, tempo mi ne bi dozvolio da izazovem Luisa i povratim poziciju na podijumu", rekao je Fetel.

Raikonen je, slično timskom kolegi, bio kažnjen sa pet pozicija na startu, ali usled promene menjačke kutije. Uprkos startu iz četvrtog reda, uspeo je da dođe do pete pozicije na kraju trke, odmah iza Fetela.

"Nakon dobrih kvalifikacija u subotu, problem sa menjačem je dosta uticao na moju startnu poziciju. Usled kazne od pet mesta, startna pozicija nije bila idealna za ovaj tip trke. Očigledno je da smo dosta razočarani, jer smo imali dobar auto. Da smo ostali napred, imali bismo borbu sa čistijim vazduhom i većom brzinom."

"Pored toga, imao sam dobar start, ali onda sam se zaglavio iza drugih. Kada ste duže vreme iza nekoga, to počinje da utiče na ponašanje bolida i onda vam otežava napad."

"Staza ovog tipa naročito je komplikovana kada je u pitanju obilaženje sporih vozača. Iako su plave zastave istaknute, desi se da vozite iza njih i ceo krug i tako se gubi dosta vremena. Definitivno je moglo bolje danas, imali smo brzinu za bolji rezultat. Nažalost, nekad to tako ide i ne možemo da promenimo celu trku", izjavio je Kimi.

Nakon trke, Finac je zadržao četvrtu poziciju, dok se Fetel nalazi na šestom mestu, sa istim brojem bodova kao petoplasirani Ferstapen. U šampionatu konstruktora, Ferari stoji na trećoj poziciji.