Rozberg pobednik Velike nagrade Japana


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 08.10.2016.


Rozberg pobednik Velike nagrade Japana

©MercedesAMGF1

Rozberg je napravio još jedan značajan korak ka osvajanju titule pobedom na Suzuki. Nemac je odlično startovao sa pol pozicije, dok je nasuprot njemu hamilton sa drugog do prve krivine izgubio šest pozicija i pao na osmo mesto.

Bila je to potom rutinska trka za Rozberga, dok je Hamilton u borbi sa rivalima i nakon servisa uspeo da povrati skoro sve izgubljeno. Međutim, nakon poslednjeg serviisa Fetel je pretio ali je ipak dominantniji Mercedes odoleo pritiscima Ferarija. Nakon što se odbranio od Fetela, Hamilton se dao u poteru za Ferštapenom, ali do kraja je uspeo samo jednom ozbiljnije da napadne vozača Red Bula.

Za to vreme Rozberg je sigurno dovezao svoj bolid do cilja i prve pobede u Japanu. Hamilton je trećim mestom pomogao da Mercedes osvoji treću uzastopnu titulu u poretku konstruktora.

Iza četvrtoplasiranog Fetela je Raikonen u drugom Ferariju, praćen Rikardom u drugom Red Bulu.

Sedmo i osmo mesto zauzeli su vozači Fors Indije, Perez i Hilkenberg. Perez je u početnoj fazi trke nakon dobrog starta držao i treće mesto, međutim na Suzuki koja je zahtevna podjednako za sve segmente paketa pokazalo se da Fors Indija nema šanse protiv Ferarija i Red Bula. Ipak, onon što je bitno za tim iz Silverstona je da su njihove preformanse omogućile pobedu nad najvećim rivalom trenutno, ekipom Vilijams. Masa i Botas zauzeli su deveto i deseto mesto, uzevši tako tri poslednja raspoloživa boda, ujedno ublaživši zaostatak za Fors Indijom koja je osvojila ukupno deset.

Prvi van zone bodova je Roman Grožan iz tima Has. Dobar vikend sa ulaskom u završni period kvalifikacija nije krunisan novim bodovima ali se može reći da je Francuz izvukao maksimum iz svog bolida.

Palmer je nakon osvajanja prvog boda na prošloj trci ponovo imao solidno izdanje uz dvanaestu poziciju na cilju, praćen Kvajtom u toro Rosu i klupskim kolegom Magnusenom.

Na poziciji 15 je Erikson iz Zaubera, dok je šesnaesti Alonso u Meklarenu. Baton u drugom bolidu je osamnaesti, a između vozač Toro Rosa, Karlos Sajnc. Skromno izdanje tima iz Vokinga, da ne upotrebimo neku težu reč, na za njihove partnere iz Honde domaćoj trci. 

Na poziciji 19 je Nasr u drugom Zauberu, Gutijerez u drugom Hasu je dvadeseti, dok su poslednja dva mesta "rezervisana" za vozače Manora, Okona i Verlajna.

Zanimljivo za trku je da su svi vozači stigli do kraja što se retko dešava, naročito na Suzuki.  

Rezultati Velkike nagrade Japana:

1. Rozberg Mercedes 1:26:43.333

2. Ferštapen Red Bul +4.978

3. Hamilton Mercedes 5.776

4. Fetel Ferari 20.269

5. Raikonen Ferari 28.370

6. Rikardo Red Bul 33.941

7. Perez Fors Indija 57.495

8. Hilkenberg Fors Indija 59.177

9. Masa Vilijams 1:37.763

10. Botas Vilijams 1:38.323

11. Grožan Has 1:39.254

12. Palmer Reno 1 krug

13. Kvjat Toro Roso 1 krug

14. Magnusen Reno 1 krug

15. Erikson Zauber 1 krug

16. Alonso Meklaren 1 krug

17. Sajnc Toro Roso 1 krug

18. Baton Meklaren 1 krug

19. Nasr Zauber 1 krug

20. Gutijerez Has 1 krug

21. Okon Manor 1 krug

22. Verlajn Manor 1 krug