Rikardo pobednik Velike nagrade Malezije


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 01.10.2016.


Rikardo pobednik Velike nagrade Malezije

©RedBullF1

Dvostruka pobeda Red Bula na trenutak nas je podsetila na dominaciju ovog tima u V8 eri. Ipak, današnji trijmf više je splet okolnosti u kome su rivali mnogo gore prošli od tima iz Milton Kinsa.

Trku je poveo Hamilton, a u prvoj krivini Fetel je imao kontakt sa Rozbergom koji se okrenuo i pao na začelje. Nemac je imao i dosta sreće jer je ostao na sredini krivine pa je postojala velika mogućnost da ga neko od rivala udari. Fetel je na drugoj stranio ostao pored staze sa polomljenim vešanjem prednjeg levog točka na njegovom Feraiju.

U incidentu je učestvovao i Ferštapen, slično incidentu od pre nekoliko trka, kada je za isti on okrivljen od strane Fetela. Holanđanin je radio vezom postavio pitanje: "Ko je sada idiot?", aludirajući na kontakt koji je izazvao Fetel.

Nakon incidenta dva kruga su vožena pod režimom virtuelnog vozila bezbednosti, a trku je potom opet poveo Hamilton praćen Rikardom i Ferštapenom koji je prestigao Pereza, dok je Rozberg tada bio na poziciji 16. Tada se činilo da će Hamilton još jednu trku rutinski završiti ali su i rivali imali svoje planove.

Red Bul je odlučio da promeni strategiju i u toku prvog  virtuelnog vozila bezbednosti odradi servis na Feršatpenovom bolidu, što ga je kasnije dovelo u vođsvto. Mercedes je odgovorio sa prelaskom sa mekih na tvrde gume za Hamiltona želeći da Britancu promene strategiju na jedno zaustavljanje u boksu. Taktika je uspela ali je potom u 40. krugu Hamiltonov agragat eksplodirao na startno-ciljnom pravcu.

Red Bul je novo vreme u režimu virtuelnog vozila bezbednosti iskoristio za servis oba svoja vozača koji su istovremeno ušli na servis. Rikardo je odradio prvi, dok je Ferštapen platio cenu strategije duplog servisa i zaostao za vodećim oko 5 sekundi. Do kraja trke Ferštapn je spustio razliku na sekund ali nikada nije uspeo da ozbiljnije ugrozi Rikarda.

Treće mesto zauzeo je Rozberg. Nemac je u borbi za treću poziciju odario Raikonena pa je njegovom vremenu dodato 10 sekundi kazne. Ipak, uspeo je da do kraja trke napravi dovoljnu razliku u zadrži treće mesto i podijum ispred rivala iz Ferarija.

Peto mesto zauzeo je Valteri Botas u Vilijamsu. Finac je osvojio bitne bodove za tim u borbi za četvrto mesto u konkurenciji konstruktora sa Fors Indijom. Odmah iza njega je Perez iz rivalskog tima, dok je na poziciji 7 Alonso iz Meklarena praćen drugim vozačom Fors Indije, Nikom Hilkenbergom.

Baton je u svom 300-tom nastupu u F1 zabeležio deveto mesto, pa je tako i Meklaren osvojio duple bodove u Maleziji.

Palmer je zauzeo deseto mesto i osvojio poslednji raspoloživi bod, prvi u njegovoj F1 karijeri.

Sajnc koji je završio na poziciji 11 nije imao snage u svom Toro Rosu da se bori sa rivalima koji imaju ovogodišnje agregate, pa se može reći da je izvukao maksimum iz svog bolida.

Erikson je završio na poziciji 12, Masa je nakon problema na startu, a potom i starta iz boksa završio na poziciji 13, praćen Kvjatom u drugom Toro Rosu koji je imao problema sa kočnicama u završnici trke. Rus je dobio i udarac od strane Magnusena na startu, tako da je i tu poremećen balans njegovog bolida.

Poslednja dva vozača koji su završili trku su iz ekipe Manor - Verlajn i Okon. Okon je imao dobar start ali je potom kažnjen zbog prevelike brzine u boksu, što je kompromitovalo njegovu trku.

Trku nisu završili Nasr iz Zaubera, pomenuti Hamilton, Magnuen iz Renoa, Gutijerez i Grožan iz Hasa i Fetel iz Ferarija.

Rezultati trke za Veliku nagradu Malezije:

1 Danijel Rikardo Red Bul 1:37.12.776

2 Maks Ferštapen Red Bul 2.443

3 Niko Rozberg Mercedes 25.516

4 Kimi Raikonen Ferari 28.785

5 Valteri Botas Vilijams 61.582

6 Serhio Perez Fors Indija 63.794

7 Fernando Alonso Meklaren 65.205

8 Niko Hilkenberg Fors Indija 74.062

9 Dženson Baton Meklaren 81.816

10 Džolion Palmer Reno 95.466

11 Karlos Sajnc Toro Roso 98.878

12 Markus Erikson Zauber 1 krug

13 Felipe Masa Vilijams 1 krug

14 Danil Kvjat Toro Roso 1 krug

15 Paskal Verlajn Manor 1 krug

16 Esteban Okon Manor 1 krug

Trku nisu završili

Felipe Nasr Zauber

Luis Hamilton Mercedes

Esteban Gutijerez Has

Kevin Magnusen Reno

Roman Grožan Has

Sebastijan Fetel Ferari