Rozberg pobednik Velike nagrade Singapura


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 17.09.2016.


Rozberg pobednik Velike nagrade Singapura

©MercedesAMGF1

Rozberg je nakon Monce osvojio još jednu Veliku nagradu na kojoj do sada nije imao uspeh.

Trka je započela incidentom na startu. Ferštapena koji je loše startovao pokušali su obići Sajnc i Hilkenberg. Međutim, nije bilo mesta za obojicu, došlo je do kontakta u kome je Nemac iz Fors Indije izvukao deblji kraj. Pri kontaktu njegovog bolida sa Sajncovim Toro Rosom izgubio je kontorlu i otklizao u barijeru sa leve strane startno-ciljne pravine, upravo ispred Ferštapena koga je sa Sajncom pokušao obići. Za to vreme Rozeberg je sjajno startovao na ultra mekim gumama, ispred Rikarda na super mekim i Hamiltona takođe na ultra mekim.

Nakon nekoliko krugova pod vozilom sigurnosti, u kome su pojedini vozači obavili servis, među kojima su Baton koji je zamenio prednje krilo i Botas koji je morao u boks zbog probušene zadnje leve gume, trka je nastavljena.

Rozberg i Rikardo odmicali su Hamiltonu nakon restarta, a onda su u Mercedesu konstatovali pregrevanje prednjih kočnica na oba bolida. Probelm je pratio lidere šampionata kroz čitavu trku ali su ipak uspeli da prođu kroz cilj na pozicijama koje su imali na startu. Ipak, nije sve bilo tako lako za Rozberga jer je u poslednjih dvanaest krugova morao da brani vođstvo nad Rikardom koji je do kraja trke na super mekim gumama sustigao lidera na mekim gumama, da bi u poslenji krug ušao sa prednošću od samo dve sekunde od 24 koliko jer imao nakon poslednjeg servisa.

Četvrti kroz cilj prošao je Kimi Raikonen koji je tokom čitave trke pretio Hamiltonu. Ipak, Britanac je boljim poslednjim servisom uspeo da povrati poziciju koju je zadržao do kraja trke. Treća pozicija za Hamiltona označava i gubitak vođstva u šampionatu, tako da je nakon Singapura, vođstvo od dva pretvoreno u minus od 8 bodova za Rozbergom.

Peti kroz cilj prošao je Fetel. Nama je startovao sa začelja ali je uspeo da se probije do solidne pete pozicije.

Šesto mesto je zauzeo Maks Ferštapen u drugom Red Bulu. Mladi Holanđanin imao je puno duela, a najveći je vodio sa Danilom Kvjatom iz Toro Rosa. U završnici je uspeo da obiđe i Alonsa, donevši tako značajne bodove Red Bulu u borbi za vicešampionsku poziciju protiv Ferarija. Tim iz Milton Kinsa sada ima prednost od 15 bodova.

Alonso nije mogao bolje od sedme pozicije protiv rivala u znatno konkurentnijim bolidima. Reklo bi se da je ovo trenutni maksimum Meklarena ispred koga su vozači, odnosno bolidi iz vrha šampionata.

Osmu poziciju zauzeo je Perez u Fors Indiji koja je završila trku. Meksikanac je u završnici imao borbu sa Kvjatom koji je bio prilično inspirisan i borben u Singapuru. Ipak, prošlogodišnji agregat Ferarija koji pogoni STR11, iako nije presudan, bio je jedan od faktora koji su presudili pozicije u ovom duelu, pa je Rus završio na poziciji devet.

Reno je nakon duge pauze opet upisao bod. Magnusen je završio na poziciji deset odnevši poslednji raspoloživi bod, ispred Gutijereza koji je završio na poziciji 11. Vozač Hasa je po peti put ove sezone tik izvan zone bodova.

Na poziciji 12 je Masa u Vilijamsu kome po tradiciji ova staza uopšte ne prija. Mahanički problemi za Botasa i loš tempo za Masu u drugoim bolidu tima iz Grova ostavili su ovaj tim bez bodova u Singapuru i bez četvrtog mesta u konkurenciji konstruktora koje je preuzela Fors Indija zahvaljujući osmoplasiranom Perezu.

Poziciju 13 zauzeo je Nasr iz Zaubera, dok je četrnaesti Sajnc iz Toro Rosa. Španac je bio dobro pozicioniran u ranoj fazi trke, međutim morao je u boks na dodatni servis nakon što je istaknuta narandžasto-crna zastava upozorenja. Vozač Toro Rosa je najverovatnije nakon gužve na startu zadobio oštećenje desnog bočnog zakrilca pored usisnika vazduha koje je nekontrolisano klimalo, uz veliku mogućnost da otpadne. Sudije su primetile problem i primorale vozača Toro Rosa da ode u boks nakon desetak krugova. To je potpuno kompromitovalo njegovui trku, pa uz degradaciju na začelje vozač Toro Rosa nije mogao bolje.

Poziciju 15 zauzeo je Palmer u drugom Renou, a za njim slede Verlajn iz Manora, Erikson i Zaubera i Okon takođe iz Manora, kao poslednji koji je prošao kroaz cilj.

Trku nisu završili Baton iz Meklarena, Botas iz Vilijamsa, Hilkenberg iz Fors Indije i Grožan iz Hasa koji nije ni startovao trku.

Rezultati trke za Veliku nagrade Singapura:

1 Rozberg Mercedes 1:55.48.950

2 Rikardo Red Bul 0.488

3 Hamilton Mercedes 8.038

4 Raikonen Ferari 10.219

5 Fetel Ferari 27.694

6 Ferštapen Red Bul 71.197

7 Alonso Meklaren 89.198

8 Perez Fors Indija 111.062

9 Kvjat Toro Roso 111.557

10 Magnusen Reno119.952

11 Gutijerez Has 1 krug

12 Masa Vilijams 1 krug

13 Nasr Zauber 1 krug

14 Sajanc Toro Roso 1 krug

15 Palmer Reno 1 krug

16 Verlajn Manor 1 krug

17 Erikson Zauber 1 krug

18 Okon Manor 2 kruga

Trku nisu završili

Baton Meklaren

Botas Vilijams mehanički problemi

Hilkenberg - Fors Indija incident

Trku nije startovao:

Grožan - Has problemi sa kočnicama