Rozberg najbrži na kvalifikacijama za VN Singapura


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 16.09.2016.


Rozberg najbrži na kvalifikacijama za VN Singapura

©MercedesAMGF1

Runda 1
U prvoj kvalifikacionoj rundi, od početka su izašla oba vozača Merecedesa. Rozberg je postavio prvo vreme da bi ga odmah zatim nadmašio timski kolega sa jednom desetinkom bržim vremenom i 1:45.167. Svoje krugove odvozili su i Has, Zauber i Reno, sa manje ili više uspešnim vremenima. Baton je u svoj prvom brzom krugu vozio 1.3 sekunde sporije od Hamiltona.

Izlasci Pereza i Hulkenberga su bili solidni pa su oni za vodećim oko 1s. Masa je smanjio to vreme, dok je Botas podelio vozače Fors Indije. Sainc je jedini vozač na super mekim gumama i on postavlja 4. vreme, za 3 desetinke sporije, dok je Alonso iznenadio i na ultra mekim kasni tek 2 desetinke za Hamiltonom. Raikonen je na svom prvom izasku napravio odlično vreme na ultra mekim i prvi je vozač sa vremenom ispod 1:45, sa 1:44.964. Ferstapen za Kimijem kasni samo 7 stotinki.

Fetel u svom prvom kvalifikacionom krugu postavlja jako loše vreme i javlja da ima ozbiljniji problem na prednjem delu bolida. Trenutno je na poslednjoj poziciji. Rikardo je opravdao naslov favorita za ovu trku i postavlja odlično vreme sa 1:44.255, preko 7 desetinki brže od Raikonena. Fetel ni u drugom prolasku nije uspeo da popravi vreme jer mehaničari nisu uspeli da reše problem sa roll barom. Ovo je ogroman udarac za Ferari i četvorostrukog svetskog prvaka, Sebastiana Fetela, koji će na sutrašnjoj trci startovati sa poslednje pozicije.

Vozači koji su ispali iz prve kvalifikacione runde, sa preliminarnim redosledom su Magnusen, Nasr, Palmer, Verlajn, Okon i Fetel.

Runda 2
U rundu dva prvi su opet izašli vozači Mercedesa na ultra mekoj komponenti. Podsetimo da vozači sutrašnju trku moraju startovati sa gumama na kojima su postavili vreme u drugo rundi. Niko Rozberg postavlja vreme 1:43.020 što predstavlja najbolje vreme u Singapuru ikada. Hamilton je sporiji za čak pola sekunde iza timskog kolege. Sainc postavlja vreme malo sporije od Hamiltona, prate ga Botas, Kvjat i oba Meklarena. Kimi je treći sa 1s zaostatka za Rozbergom.

Rikardo i Ferstapen postavljaju odlična vremena na super mekim gumama i zauzimaju treće i četvrto mesto sa oko 1s zaostatka. Ovo će uneti dosta spekulacija o sutrašnjoj strategiji, pošto će Red Bulovi startovati na super mekoj a Mercedesi na ultra mekoj komponenti.

U drugi deo su izašli svi vozači osim vodećih pet i Markusa Eriksona, kako bi uspeli da se izbore i sačuvaju prolazak u treću rundu. Roman Grožan je u drugom sektoru, tačnije u krivini 10, izleteo sa staze i udario u zaštitne barijere. Odmah je podignuta žuta zastava u sektorima 2 i 3 i vrlo je moguće da mnogi vozači neće uspeti da poprave svoja vremena. Baton je takođe napravio grešku i parirao je vozilo van staze.

Ovo isticanje žute zastave je u potpunosti poremetilo Vilijamse, dok su Alonso i Fors Indije imale veoma mnogo sreće, kao i oba vozača Toro Rosa. Sada je veliko pitanje za sudije, da li će dozvoliti popravljena vremena, jer smo videli i obilaženje Pereza pod žutim zastavama. Ako ne bude naknadnog pomeranja, vozači koji ne prolaze u Q3 su Botas, Masa, Baton, Gutierez, Grožan i Erikson.

Runda 3
Treća kvalifikaciona runda je odložena za 10 minuta zbog popravljanja zaštitnih barijera na mestu gde je Roman Grožan izleteo sa staze. Niko Hulkenberg je prvi na stazi a takođe je izašao i Perez, što znači da nije bilo pomeranja zbog žutih zastava. Niko Rozberg postavlja odlično vreme od 1:42.584, sa sva tri najbrža sektora. Hamilton je sporiji za čak 7 desetinki. Kimi odlično vozi u trećem sektoru i on je jedini pored Hamiltona koji ima kašnjenje manje od 1s. Slede dva Red Bula, Sainc, Alonso i Fors Indie.

Nestrpljivi Ferstapen je obišao Niku Rozberga u drugom delu Q3 kako bi imao čistu stazu ispred sebe i tako pokušao da sustigne vodeće. Hamilton pravi malu grešku u drugom sektoru, što će uticati na njegovo vreme. Rikardo je popravio svoj rezultat i popeo se na odlično drugo mesto. Hamilton nije uspeo da nadomesti vreme koje je izgubio zbog greške, tako da će startovati sa pozicije 3. Ferstapen je malo popravio vreme pa će startovati sa mesta 4, ispred Kimija na petoj poziciji. Slede ih Sainc, Kvjat, Hulkenberg, Alonso i Perez.