Fetel: "Ovo je najbolji podijum na svetu"


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 03.09.2016.


Fetel: "Ovo je najbolji podijum na svetu"

©FerrariF1

Nakon kvalifikacija koje nisu obećavale i velike distance u odnosu na Mercedes, početak trke je ulio nadu u srca Tifoza. Fetel i Kimi su imali odličan start i iskoristili su Hamiltonovo sporo kretanje i odmah se našli na pozicijama 2 i 3. Ovakav poredak je ostao sve do druge zamene pneumatika.


Copyright: FerrariF1

Iako je Luis imao ozbiljnu borbu nakon pada na šesto mesto, ni Fetel ni Kimi nisu uspeli da ga zadrže iza, najviše zbog Mercedesove strategije sa jednim zaustavljanjem.

Nakon druge zamene pneumatika i pada na treću poziciju, Fetel jednostavno nije imao dovoljno brzine da izazove Luisa i njegovo drugo mesto, ali je ipak presrećan zbog osvojenog podijuma pred Ferarijevom domaćom publikom, najviše zbog legendarnih Tifoza, od čije buke se jedva čula konferencija na podijumu.


Copyright: Formula1.com

"Pokušavamo i dajemo sve od sebe, radimo veoma naporno", obratio se Nemac publici u transu. "Mercedes radi izuzetno dobar posao i treba da im iskažemo poštovanje. Ne brinite se, borimo se i dalje!"

"Siguran sam da će se Ferari vratiti, ne mogu da obećam kada, ali sam uveren da hoće. Nastavite da verujete kao što verujemo i mi i zajedno ćemo uspeti", dodao je Fetel.

Nemac je imao kratku priliku da preuzme vođstvo na samom startu kada je izazvao Rozberga u prvoj krivini, ali je ipak Mercedesov vozač zadržao poziciju.

"Bio je dobar start. Malo sam se zaglavio, možda je trebalo da odem više u levo, ali sam ostao u sredini, točak uz točak sa Nikom. On je sjajno odreagovao prilikom kočenja u krivini 1, ponadao sam se da će prikočiti ranije ali nije. Takođe, otvorio se još jedan prozor u krivini 4, ali tada nisam imao dovoljno brzine. Oni (Mercedes) su bili malo brži a i tempo im je bio bolji tokom trke, što jasno kažu konačni rezultati."

"Ali i pored toga, ovo je mega dan za Ferari, ovolika količina podrške je neverovatna i čini mi se veća nego prošle godine, ako je to uopšte moguće. Nadam se da će sledeće godine eksplodirati", izjavio je oduševljeni Fetel.

Kimi Raikonen je rekao kako je strategija sa dva zaustavljanja na VN Italije bila najbolja za Ferari, iako je dodao da nije zadovoljan sa trećom i četvrtom pozicijom nakon karirane zastave.

Start na super mekim, dok su oba vozača Mercedesa bili na mekim, obezbedio je Raikonenu da bude treći tokom većeg dela današnje trke, a tu poziciju je izgubio zbog već pomenutog jednog zaustavljanja kod Hamiltona.

"Mislim da je ovo bila najbrža strategija za nas. Nije bilo dovoljno za bolji rezultat, ali smo barem dali Mercedesu da razmišlja o nečemu."

"Lično, očekivao sam da će oni biti još brži u trci, tako da je ovaj rezultat donekle i OK. Očigledno je da treće i četvrto nisu ono što smo očekivali, ali tako je ispalo danas."


Copyright: FerrariF1

Nakon što su tokom leta pali ispod Red Bula u šampionatu konstruktora, Ferari je pokazao poboljšan tempo u Spa i u Monci, a tim iz Maranela je doneo i poboljšanja na pogonskoj jedinici za domaću trku, i time iskoristio sve tokene za ovu sezonu.

"Ovo je do sada najbolji motor koji smo imali i ovo poboljšanje je dobar izbor. Poslednjih nekoliko vikenda, čini se da idemo u dobrom pravcu i treba tako da nastavimo, damo maksimum i da vidimo šta će nam to doneti", izjavio je Kimi.

Ferari je smanjio prednost Red Bula u šampionatu konstruktora i ona iznosi sada 11 bodova. U vozačkom poretku Fetel je četvrti sa 143 boda, 18 manje od Rikarda a Kimi peti i ukupno 136 bodova.