Hamilton nedostižan u Monci


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 02.09.2016.


Hamilton nedostižan u Monci

©MercedesAMGF1

Prva runda
Odmah na početku, najavljeno je da je Roman Grožan kažnjen sa 5 pozicija zbog promene menjačke kutije. Na stazu su od starta izašli vozači iz donje polovine tabele. Prvi koji je postavio vreme bio je Kevin Magnusen na super mekim gumama i time zvanično otvorio trku za startne pozicije.

Sredinom prve runde, na kraju startno ciljne ravnine istaknuta je žuta zastava usled izletanja Estebana Okona. Ovo će biti drugi put za redom da je Okon završio kvalifikacije u prvom brzom krugu, verovatno zbog problema sa elektronikom, kako je javio preko radio veze.

Čim su Mercedesi izašli na stazu, odmah su okupirali prve dve pozicije, na početku Hamilton 6 desetinki brži od timskog kolege.  Prvi brzi krug za Ferarije postavio ih je iza vodećeg dvojca za oko sekundu sporije, dok su im Red Bulovi bili vrlo blizu po vremenu. Rikardo je u drugom brzom krugu uspeo da se pozicionira između dva ferarija, dok je Botas stao iza Maksa.

Poslednji brzi krug u prvoj rundi nije doneo puno promena. Od vodeće polovine izlazio je samo Niko Hulkenberg koji se popravio i pozicionirao na sedmo mesto. Magnusen je doživeo veliko razočaranje jer je u poslednjem brzom krugu otišao preširoko i pokupio dosta krhotina, što mu nije dalo da prođe dalje. Još jedno od razočaranja je bilo i rano ispadanje Kvjata.

Prvu rundu nisu prošli Kvjat, Nasr, Erikson, Palmer, Magnusen i Okon bez postavljenog vremena. Ovo je ujedno i redosled vozača sa mogućim pomeranjima nakon primene kazni.

Napomenimo i da je Ferari jedini tim koji je u prvoj rundi koristio meku komponentu dok su svi ostali bili na super mekoj, što bi mogli da opravda za sekundu lošije vreme u odnosu na Mercedes. Najveće brzine u prvoj rundi postavili su Masa i Magnusen.

Druga runda
Drugu rundu otvorili su vozači Mercedesa, ovaj put na mekoj komponenti, sa velikim međusobnim rastojanjem. I u drugoj rundi, Hamilton je bio brži od Rozberga i to za čitave 3 desetinke. Rezultat prvog brzog kruga u ovoj rundi da Vilijamse je značio sekundi i sekund i po zakašnjenja, dok su Sainc i Hulkenberg bili sporiji za dve sekunde.

Ostali vozači nisu napravili značajniji rezultat. Fetel je u ovom trenutku jedini vozač koji je imao manje od sekunde zakašnjenja za vodećima i to 7 desetinki. Kimi je bio na petom mestu, iza Botasa. Nakon prvog dela u zoni ispadanja bili su Sainc, Grožan, Hulkenberg, Verlajn, Alonso i Baton.

U drugi deo izlaze svi vozači, osim Fetela i Botasa, koji su jedini ostali u boksu. Ovde su svoja vremena popravili jedino Rikardo koji je završio kao šesti i Ferstapen na osmoj poziciji. Dalje su prošle obe Fors Indie. Iznenađenje je Masa koji nije uspeo da uđe u treću rundu u svojoj poslednjoj VN Italije u F1. Ovo je prvi put da je Hasov bolid ušao u treću kvalifikacionu rundu zahvaljujući odličnom Gutierezu.

U ovoj rundi su ispali Masa, Grožan, Alonso, Verlajn, Baton i Sainc. Roman Grožan će zbog kazne startovati sa pozicije 17.

Treća runda
Prvi je u leteći krug izašao Rogberg sa vremenom 1:21:646. Hamilton je to ubrzo popravio za više od 2 desetinke. Raikonen je postavio treće vreme a Fetel je trenutno bio četvrti sa sekundom zakašnjenja. Botas je bio odličan i završio je malo iza Fetela. Pratili su ih dva Red Bula i to Rikardo prvi, a zatim dve Fors Indie na čelu sa Hulkenbergom. Gutierez u prvom delu nije izlazio na stazu.

U drugom brzom krugu, Hamilton je još popravio svoje vreme pa je nakon karirane zastave brži od narednog za skoro pola sekunde. Prati ga Rozberg koji nije uspeo da osvoji prvu pol poziciju u Monci. Drugi startni red je rezervisan za domaće vozače, Fetel je uspeo da popravi vreme pa će startovati iza Raikonena koji je na četvrtom mestu. On je poslednji koji je imao manje od sekunde zaostatka za Hamiltonom.

Sledi odlični Botas, zatim Rikardo i Ferstapen, koji nije uspeo da poboljša poziciju. Nakon njih dolaze Fors Indie, ovaj put Perez ispred Hulkenberga, dok prvih deset zaključuje Gutierez sa 2 sekunde zaostatka.

Konačan plasman:
01. Luis Hamilton 1:21.135
02. Niko Rozberg 1:21.613
03. Sebastian Fetel 1:21.972
04. Kimi Raikonen 1:22.065
05. Valteri Botas 1:22.388
06. Daniel Rikardo 1:22.389
07. Maks Ferstapen 1:22.411
08. Serhio Perez 1:22.814
09. Niko Hulkenberg 1:22.836
10. Esteban Gutierez 1:23.184
11. Felipe Masa 1:22.967
13. Fernando Alonso 1:23.273
14. Paskal Verlajn 1:23.315
15. Dženson Baton 1:23.399
16. Karlos Sainc 1:23.496
17. Roman Grožan 1:23.092 (kazna 5 mesta)
18. Danil Kvjat 1:23.825
19. Markus Erikson 1:24.087
20. Džulijan Palmer 1:24.230
21. Kevin Magnusen 1:24.436
22. Esteban Okon bez postavljenog vremena