Deseta pozicija vredi 28 miliona dolara


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 28.11.2011.


Deseta pozicija vredi 28 miliona dolara

©

Završetak sezone na desetoj poziciji u poretku konstruktora, po rečima Fernandeza, povećaće budžet Kejtrema za oko 28 miliona $ sledeće sezone.

Tim Lotus koji će biti preimenovan u Kejtrem sledeće godine opet je najbolji u konkurenciji "novih" timova, a na održanoj trci u Brazilu osigurali su deseto mesto po drugi put u istoriji.

Po pravilima Konkord ugovora, taj rezultat promovisaće Kejtrem u višu kategoriju timova, prvih deset, kada je podela prihoda od TV prva i sponzora u pitanju.

"To je veoma značajno. Sa menje od 8 miliona penjemo se na oko 36 miliona dolara prihoda", izjavio je Toni Fernandez za Rojters.

Značajan pomak. Trebalo nam je dve godine da stignemo do ovog cilja i sada imamo solidnu poziciju sa koje nastavljamo dalje. Morate završiti dva puta za redom na desetoj poziciji da biste bili u prvoj kategoriji timova i to smo postigli. Zato smo skakali kao ludaci, a Brazilci su bili zbunjeni zašto proslavljamo deseto mesto."

Najveća opasnost po Lotus bila je kiša. Da je bilo padavina u Brazilu, na stazi je mogao nastati totalni preokret pa čak i osvajanje nekog boda od strane HRT-a ili Virdžina što bi ove timove stavilo u poziciju ispred Lotusa.

Od ulaska tri nova tima 2010. ni jedan nije osvojio bodove, a poredak između njih određuje se najboljom pozicijom na kraju trke.

Tim Lotus završio je 3 puta na poziciji 13, HRT jednom, dok je Virdžinu najviši plasman na 14. mestu.

"Kada je Heiki (Kovalainen), obišao drugi put za krug Žeroma D'Ambrozija, laknulo nam je i imali smo osećaj da smo uspeli"završio je Fernandez.