Rozberg pobednik Velike nagrade Belgije


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 27.08.2016.


Rozberg pobednik Velike nagrade Belgije

©MercedesAMGF1

Start trke obilovao je incidentima. Na ulasku u prvu krivinu Ferštapen, Raikonen i Fetel imali su kontakt. Fetel je ostao poprečen u prvoj krivini, dok su Ferštapen i Raikonen nastavili uz gubitak pozicija. Ipak, svi su došli do boksa uspevši da poprave oštećenja. To nije bio slučaj sa Sajncom kome je eksplodirao pnumatik, pa je morao da oštećeni Toro Roso parkira raj staze. Pored ovih incidenata beležimo i zakucavanje Verlajna u Batonov Meklaren, kao i odustajanje Eriksona.

Nakon uvodnih krugova, situacija na stazi se malo stabilizovala, da bi potom Magnusen izgubivši kontolu otklizao svojim Renoom na izlasku iz krivine Oruž.

Nekoliko krugova redari su uklanjali krhotine bolida, ali zbog prevelikog oštećenja barijere istaknuta je crvena zastava i trka je prekinuta nakon 9 krugova.

Nakon reparacije zaštitne barijere trka je restartovana iz vozila bezbednosti. Hamilton, Ferštapen, Fetel i Raikonen nakon gubitka pozicija na startu nastavili su svoj proboj napred dok su Rozberg i Rikardo imali mirnu trku.

Najviše akcije bilo je u nadmetanju Raikonena i Ferštpena nakon restrta. Mladi Holanđanin nije respektovao iskusnog Finca, pa je dolazilo i do kontakta pri napadu odnosno odbrani pozicije. Ipak, sve je prošlo bez većih incidenata, a borba je završena nakon nekoliko krugova pošto je Ferštapen morao na servis. 

Hamilton je do kraja trke uspeo da se probije do treće pozicije uz dobro tempirane servise, jer je od vitalnog značaja bilo izaći ispred Hilkenberga i Pereza koji su završili na pozicijama 4 i 5. Fors Indija je u Belgiji ostvarila odličan rezultat i preuzela četvrtu poziciju u šampionatu konstruktora od Vilijamsa.

Poziciju šest zauzeo je Sabastijan Fetel. On je u završnoj fazi trke uspeo da prestigne Botasa, Mas, a potom i Alonsa i zauzme solidno šesto mesto.

Sedmoplasirani Alonso je sa druge strane uspeo da se održi ispred Mase, a potom i Botasa koji je pretekao klupskog kolegu i pokušao napad na vozača Meklarena. Ipak, unapređeni agregat Honde dobro se pokazao u Belgiji, učinivši britanski tim znatno konkurentnijim u odnosu na prikazana izdanja u prvom delu sezone. Sedmo mesto bilo je dovoljno da se Meklaren probije na šesto mesto u konkurenciji konstruktora. Tim iz Vokinga sada ima 48 bodova, 3 više od glavnih konkurenata iz Toro Rosa.

Botas je nije uspeo da prestigne Alonsa ali je uspe da sačuva poziciju od Raikonena koji je pretio poslednjih desetak krugova. Ipak, Finac sa oštećenim Ferarijem nije uspeo da prestigne oba Vilijamsa, već samo Masu koji je završio na poziciji deset i uzeo poslednji raspoloživi bod. 

Van bodova ostao je agresivni Ferštapen, kao i vzači Hasa koji nisu imali tempo za ulazak među osvajače bodova.

Danil Kvjat u Toro Rosu imao je solidnu trku, ali se čini da on i Sajnc ne mogu više sa prošlogodišnjim agregatom Feraija koji pogoni STR11.

Na poziciji 15 je Džolion Palmer u Renou, dok je šesnaesti Okon iz manora. Debitant je uspeo da završi trku, pa čak i završi ispred Felipea Nasra iz Zaubera, koji je zaradio i kaznu od 5 sekundi zbog izlaska van staze pri čemu je stekao poziciju.

Prva pobeda za Rozberga na Spa Frankošampu, šesta u sezoni, dvadeseta u karijeri i smanjen bodovni zaostatak za klupskim kolegom Hamiltonom na -9 bodova.

Sledeća stanica Monca.

 

Rezultati Velike nagrade Belgije:

1 Niko Rozberg Mercedes 1:44’51.058

2 Danijel Rikardo Red Bul +14.113

3 Luis Hamilton Mercedes +27.634

4 Niko Hilkenberg Fors Indija +35.907

5 Serhio Perez Fors Indija +40.660

6 Sebastijan Fetel Ferari +45.394

7 Fernando Alonso Meklaren +59.445

8 Valteri Botas Vilijams +1’00.151

9 Kimi Raikonen Ferari +1’01.109

10 Felipe Masa Vilijams +1’05.873

11 Maks Ferštapen Red Bul +1’11.138

12 Esteban Gutijerez Has +1’13.877

13 Roman Grožan Has +1’16.474

14 Danil Kvjat Toro Roso +1’27.097

15 Džolion Palmer Reno +1’33.165

16 Esteban Okon Manor +1 krug

17 Felipe Nasr Zauber +1 krug

Trku nisu završili

Kevin Magnusen Reno - udes

Markus Erikson Zauber - tehnički problemi

Karlos Sajnc Jr. Toro Roso - gumi defekt

Dženson Baton Meklaren - udes

Paskal Verlajn Manor - udes