Rozberg osvojio pol poziciju


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 26.08.2016.


Rozberg osvojio pol poziciju

©MercedesAMGF1

Prva runda
U prvoj kvalifikacionoj rundi je bilo dosta uzbuđenja. Vodeći su kasno izašli na stazu i izvezli svega par krugova, što im je bilo sasvim dovoljno. Već nakon izlaska, Rozberg je brzo postavio najbrže vreme. Na to su odmah odgovorili vozači Ferarija sa postavljenim najbržim vremenima, Fetel prvi dok je Raikonen bio drugi, čime je pokazao da rezultati sa treninga nisu bili slučajnost. 

Za iznenađenje se pobrinuo Felipe Masa, koji je, nakon karirane zastavice, postavio najbrže vreme prve runde. Za loše iznenađenje je bio zadužen Fernando Alonso koji je imao kvar na bolidu. On se parkirao van staze bez postavljenog vremena, te se uslovno nalazi na 22. poziciji dok se kvalifikacije ne završe i ne primene sve kazne.

Za sada su poznata pomeranja za dva vozača. Luis Hamilton je zaradio krajnje visoku kaznu za nekoliko promena na bolidu te je kažnjen sa ukupno 55 mesta, dok je Markus Erikson zaradio pomeranje za 10 pozicija. Takođe, usled navedene kazne, Luis se zbog čuvanja pneumatika nije ni potrudio, te je na stazu izašao samo da zadovolji pravilnik i tom prilikom je postavio najsporije vreme.

U prvoj rundi smo takođe videli i primer brisanja vremena, kada vozač tokom brzog kruga ne poštuje ograničenja staze, odnosno sa sva četiri pneumatika izađe na šrafirani deo koji predstavlja ivičnjake. Nakon prve runde kvalifikacija, ispali su Nasr, novajlija Esteban Okon, Kvjat, Erikson, Hamilton i Alonso.

Druga runda
Rozberg je drugu rundu startovao na mekoj komponenti i odmah na početku postavio najbrže vreme. Iza njega su bile pozicionirane dve Fors Indije dok su Ferariji bili na dalekom 5. i 6. mestu. Ferstapen je svoj prvi krug završio na drugoj poziciji. 

Nakon izlaska 2 Vilijamsa na stazu, oni su razdvojili dva Ferarija sa srednje dobrim vremenima i super mekim pneumaticima. Poredak prvih 10 koji prolaze u finalnu rundu popunjavaju Danijel Rikardo i Dženson Baton, koji je u poslednjem pokušaju popravio vreme dovoljno da ode dalje.

Nakon karirane zastave ispadaju  Grožan, Magnusen, Gutierez, Palmer, Sainc i Verlajn, sa respektivno zauzetim pozicijama na sutrašnjem startu.

Treća runda
Prvo postavljeno vreme u trećoj rundi imao je Botas. Njega su ako nadmasili nadolazeći vozači, prvo dve Fors Indije, zatim Fetel, Ferstapen i Rozberg, dok je Rikardo bio sporiji. Kimi u prvom prolazu nije postavio vreme zbog izletanja na šljunak. 

Masa i Baton nisu izlazili iz garaže. Perez je u jednom trenutku imao naglo kočenje kako bi izbegao izletanje sa staze. Trenutni poredak je bio sledeći: Rozberg, Ferstapen, Fetel, Perez, Hulkenberg, Botas i Rikardo.

Masa je u svoj jedini brzi krug krenuo samo 4 minuta pre kraja, ali je već imao ozbiljnu blokadu na kočenju, što će sigurno uticati na njegovo vreme, nakon koga je stao na osmoj poziciji.

U poslednji brzi krug su ušli svi vozači ali je svega par njih uspelo da popravi svoje vreme, među njima Rikardo i Ferarijevi vozači. Konačan plasman za prvih deset je sledeći: Rozberg, Ferstapen, Raikonen, Fetel, Rikardo, Perez, Hulkenberg, Botas, Baton i Masa.

Zanimljivo je napomenuti da je sa drugom startnom pozicijom, Maks Ferstapen sada najmlađi vozač u istoriji koji je startovao iz prvog startnog reda. Takođe, ovo je ukupno 28. pol pozicija za Rozberga, fali mu samo još jedna kako bi se izjednačio sa legendarnim Fanđom.