Fetel: "Preispitivanje Ferarijeve strategije je greška"


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 30.07.2016.


Fetel: "Preispitivanje Ferarijeve strategije je greška"

©FerrariF1

Iako je imao superioran start i tokom prve krivine vozio točak uz točak sa vodećima, Fetel nije uspeo da ostvari veći napredak. Kasnije je vozio svoju trku prilično mirno, sve dok nije došlo vreme za finalni odlazak u boks. Fetel je, nakon poziva u boks, insistirao na ostanku na stazi i super mekim gumama.

Preko radija je rekao kako su gume još uvek u dobrom stanju i da je Ferarijeva želja da ranim pit stopom stignu Ferstapena (undercut) nerealna, jer je on u to vreme bio miljama ispred. Nakon trke rekao je da bi raniji boks možda bio vredan kockanja pošto bi Ferarijev tempo bio bolji na svežem setu guma.

"Kada sada gledam na to, mislim da sam napravio grešku jer smo možda imali šansu da stvorimo neki pritisak vozačima ispred nas. Pričali smo baš dugo o tome preko radija, ne znam koliko od svega toga je emitovano", rekao je Fetel.

"Očigledno je da nismo bili tako dobri pred kraj svakog stinta, mučio sam se sa gumama i očigledno je da zbog toga nisam hteo da poslednja deonica traje predugo, išao sam na konzervativniju strategiju."

Fetel je bio 9 sekundi iza Ferstapena u trenutku debate oko odlaska u boks i na kraju je po poslednji set guma otišao u istom prozoru kada i vodeći.

"Kao i juče, morali smo da se pomučimo kako bismo pronašli pravi balans. Auto je uporno proklizavao više nego što smo hteli, što je doprinelo da nam gume i performanse budu znatno lošije pred kraj stinta."

"Da sumiramo, danas jednostavno nismo bili dovoljno brzi", izjavio je Fetel.

Nemac je takođe dodao da prvi deo sezone nije išao kako je tim planirao i da treba da rade na otklanjanju grešaka koje su počinili. Dodao je i kako je on sam imao mnogo uspona i padova, što ga je koštalo dosta bodova, ali da će nastaviti da se bori i dalje.

"Današnja atmosfera, sa svim zastavama Nemačke i Ferarija, to je nešto neverovatno, i sa te strane, ovo je moj najbolji domaći vikend ikada", rekao je Seb.

Raikonen, koji se kvalifikovao ispred Fetela, brzo je izgubio poziciju od Nemca na kraju trke. Dodao je kako Ferari nije mogao da napravi bolju strategiju, koja bi nadomestila nedostatak tempa i veliku degradaciju guma.

"Za mene ovo je bila tiha i dosadna trka, ništa se nije posebno desilo. Na startu sam imao proklizavanje i izgubio sam jednu poziciju od Sebastiana."

"Prerano smo ostajali bez prednjih ili zadnjih pneumatika, u zavisnosti od trenutne postavke bolida koja se spremi prilikom zamene guma. Trebalo nam je više prianjanja da bismo išli brže, ali to bi takođe uticalo na skraćivanje radnog veka naših guma."

"Falilo nam je sirove brzine na pravcu. Bilo je situacija gde smo išli veoma brzo tokom trke, ali oni ne traju dugo i to treba da popravimo."

"Svi želimo poboljšanje i bolno je videti da nismo tamo gde želimo da budemo, ali ja verujem u tim. Treba nam samo malo vremena i teškog rada i stižemo tamo. Bitno nam je da nađemo poboljšanja i da radimo kao tim", rekao je Finac.

Fetel i Kimi nisu uspeli da poprave pozicije sa starta, te su trku završili iza Mercedesa i Red Bulova, na petom, odnosno šestom mestu. Kimi je u šampionatu vozača trenutno na četvrtom a Fetel na petom mestu, dok je Ferari na tabeli konstruktora pao ispod Red Bula i sada zauzima treću poziciju.