Vilijams nastavlja sa lošim rezultatima


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 30.07.2016.


Vilijams nastavlja sa lošim rezultatima

©WilliamsF1

Valteri je današnju trku startovao bolje nego što se kvalifikovao i to sa pozicije sedam, nakon što je Hulkenberg kažnjem sa jednim mestom u poretku. Botas je trku počeo na super mekim gumama i veoma brzo je došao do pozicije 5 usled ranih odlazaka u boks, sve dok nije ponovo pao na mesto 7 kada je izgubio duel od Hulkenberga.

Kada je Nemac otišao na poslednji pit stop, Valteri je bio 15s ispred Fors Indije, ali usled starih guma i velike degradacije, nije uspeo da zadrži poziciju, pa je pred kraj trke pao na mesto 9 nakon kraće borbe sa Perezom.

"Trka je bila dobra sve dok Fors Indija nije završila ispred nas usled prevremenog odlaska u boks (undercut). Oni su, kao i većina, prešli na strategiju sa 3 zaustavljanja, dok smo se mi držali originalne, sa dva odlaska u boks."

"Definitivno smo negde pogrešili kod kalkulacije sa krugovima, pošto nije bilo načina da sa dobrim tempom stignemo sa onim pneumaticima do kraja. Stint je zaista bio predug i to nas je koštalo dobrih bodova danas", izjavio je Botas.

Felipe je trku započeo sa pozicije 10, ali ju je vrlo brzo izgubio pošto ga je Palmer zakačio u startnom krugu. Ovaj kontakt je imao velikog uticaja na Masin tempo i pravi kvar nije mogao biti detektovan ni nakon dužeg pit stopa, gde je jedan od mehaničara fotografisao stražnji kraj. Sve ovo je dovelo do toga da je Masa konačno pozvan u boks nakon pređenih svega 36 krugova.

"Velika je šteta što me je neko udario u zadnju desnu gumu u prvom krugu, jer se zaista osećalo da nešto nije u redu sa tim delom bolida. Nakon toga, jedva sam vozio auto. Iako sam probao da nastavim trku i izvučem koliko mogu, oštećenje je uzelo veliki danak."

"Tempo je bio takav da je bilo bolje da se povučemo nego da nastavimo trku. Nakon ovoga ću da odem na letnju pauzu i iskoristiću priliku da se odmorim sa porodicom i pripremim za drugi deo sezone, kako bi bio bolji nego prvi", kratko je izjavio Masa.

Rob Smedli je izjavio kako nakon što je Felipe doživeo udar u krivini 6, tim nije mogao nešto puno da uradi kako bi se stvari popravile. U garaži su pokušali da shvate šta je problem i šta uzrokuje da Felipe skroz ostane bez tempa.

"Nije bilo druge alternative do da se povučemo sa trke, jer je Felipe išao ka začelju i mučio se sa autom. Sa Valterijem smo očigledno probali strategiju koja nije funkcionisala. Taktika je bila pogrešna i treba da iz toga izvučemo pouku."

"Kao tim uglavnom sjajno fulkcionišemo, dok danas to nije bio slučaj. Mislili smo da će gume više izdržati pa je deveto mesto stvarno dobra pozicija, nažalost. Nastavljamo dalje sa unapređenjima i pokušaćemo da izvučemo apsolutni maksimum iz auta kojeg trenutno imamo", rekao je Smedli.

Oba vozača su nakon današnje trke zadržala svoje pozicije u šampionatu vozača, Valteri ostaje sedmi a Masa deveti. Tim je takođe zadržao svoje  četvrto mesto u šampionatu konstruktora, sa 15 bodova prednosti u odnosu na petoplasiranu Fors Indiju.