Hamilton rutinski do pobede


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 30.07.2016.


Hamilton rutinski do pobede

©MercedesAMGF1

Presudni detalj trke desio se na startu. Rozberg je prilično loše stratovao i izgubio pol poziciju već do prve krivine, do koje su ga pretekli Hamilton i vozači Red Bula. Od tada za njega počinje borba da se probije bar do druge pozicije do kraja trke, kako bi na letnju pauzu otišao sa što manjim zaostakom za Luisom Hamiltonom.

Nakon drugog servisa uspeva da pretekne Ferštapena na kočenju ali mu ne ostavlja dovoljno prostora, pa mladi Holanđanin odlazi van staze. Sudije nakon razmatranja procenjuju da je Rozberg napravio prekrašaj i kažnjavaju ga sa 5 sekundi. Odluka sudija je ujedno odlučila raspored na podijumu. Rozberg je odradio kaznu i vrtaio se iza vozača Red Bula. Rikardo je boljom strategijom i uz manje borbi imao bolji tempo pa se do kraja trke našao ispred Ferštapena. Njegovoj poziciji kumovala je i strategija jer su u Red Bulu nakon drugog servisa, kada se Rozberg našao ispred Ferštapena, odlučili da Rikardo na bržim mekim gumama, pođe u poteru i pritiska Nemca, odnosno da ga Ferštapen propusti bez borbe.

Rozberg je prvi otišao na treći servis, odradivši kaznu, ali je posada u boksu pri servisu zakazala pa je kazna trajal čitavih 8 sekundi. Nakon servisa Rozberg je pao na četvrto mesto, Rikardo je bio drugi, Ferštapen treći, a takav raspored ostao je do kraja trke.

Ferari je imao skroman nastup u Nemačkoj. Fetel je na za njega domaćoj trci završio na petom mestu, dok je Raikonen šesti. Tempo Skuderije nije bio dovoljan da se izazove Red Bul, koji je sada preuzeo drugo mesto u poretku konstruktora.

Na poziciji sedam našao se još jedan Nemac, Niko Hilkenberg, vozač Fors Indije, a osmi je Dženson Baton. On je u završnici uspeo da obiđe Botasa koji je imao strategiju od dva servisa i na istrošenim gumama nije mogao da odgovori vozaču Meklarena.

Poslednji raspoloživi bod uzeo je Perez iz Fors Indije. Meksikanac je u poslednjim krugovima sustigao Alonsa i uspeo da ga obiđe, iskoristivši gužvu kada su ih stigli lideri trke.

Iz trke su odustali Masa i Nasr. Masa je imao problema još od samog starta jer je zadobio udarac od strane Palmera koji mu je oštetio bolid, što se i videlo u tempu vozača Vilijamsa, pa je napustio trku u 38-om krugu. Nasr je takođe odustao. Vozač Zaubera parkirao je svoj Zauber u boku u 60. krugu.

Rezultati Velike nagrade Nemačke:

1 Luis Hamilton Mercedes 1:30’44.200

2 Danijel Rikardo Red Bul +6.996

3 Maks Ferštapen Red Bul +13.413

4 Niko Rozberg Mercedes +15.845

5 Sebastijan Fetel Ferari +32.570

6 Kimi Raikonen Ferari +37.023

7 Niko Hilkenberg Fors Indija +33.026

8 Dženson Baton Meklaren +1 krug

9 Valteri Botas Vilijams +1 krug

10 Serhio Perez Fors Indija +1 krug

11 Esteban Gutijerez Has +1 Krug

12 Fernando Alonso Meklaren +1 krug

13 Roman Grožan Has +1 krug

14 Karlos Sajnc Jr. Toro Roso +1 krug

15 Danil Kvjat Toro Roso +1 krug

16 Kevin Magnusen Reno +1 krug

17 Paskal Verlajn Manor +2 kruga

18 Markus Erikson Zauber +2 kruga

19 Džolion Palmer Reno +2 kruga

20 Rio Harijanto Manor +2 kruga

Trku nisu završili:

Felipe Nasr Zauber

Felipe Masa Villijams