Niko Rozberg na pol poziciji


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 29.07.2016.


Niko Rozberg na pol poziciji

©MercedesAMGF1

Nakon dominantnih treninga tokom celog vikenda, Rozbergove kvalifikacije su doživele rasplet kakav niko nije očekivao, kada je u prvom letećem krugu Q3 Niko ostao bez postavljenog vremena usled kvara u elektronici. To ga je u potpunosti ostavilo bez snage i nateralo da prerano ode u boks.

Međutim, kvar je brzo otklonjen što mu je dozvolilo da nastavi dominaciju i u kvalifikacijama sa postavljenih 1:14.363 i osvoji pol poziciju pred svojim navijačima. Zanimljivo je dodati da je Niko ovo uradio sa poprilično natankovanim rezervoarom za kvalifikacije, pošto je imao dovoljno goriva za 2 brza kruga.

Hamilton je takođe popravio svoje vreme u drugom pokušaju, imao je superioran prvi sektor ali je napravio grešku u Špickere ukosnici, što je dovelo do blokade zadnjih točkova i gubljenja dragocenih 0.2 sekunde, što mu je bilo dovoljno samo za drugu poziciju.

Iako je Mercedes rezervisao prvi startni red, prednost u odnosu na Red Bul nije kao očekivana, jer je Rikardo treći sa samo 0.363s zaostatka, uprkos greški koju je napravio u drugom sektoru. Maks Ferstapen zaostaje 0.108s za timskim kolegom i završava drugi startni red ispred Ferarija, koji nisu uspeli da spuste svoje vreme na 1:14.

Kimi je četvrti put ove sezone pobedio Sebastiana, pošto se Nemac mučio da postigne pravi tempo na domaćoj stazi, koja je udaljena svega 40-ak km od Fetelovog mesta rođenja. Njih prate Niko Hulkenberg, koji je sedmi za Fors Indiu ispred Botasa, Pereza i Mase koji zaključavaju prvih 10 pozicija.

Gutierez je za svega 0.184s ispao iz Q3 iako je pobedio Batona za poziciju 11, koji kasni 0.026s. Nakon nekoliko dobrih trka za Meklaren, ovaj rezultat je razočaravajući za britanski tim. Iako su napredovali u poslednje vreme, ipak nije bilo dovoljno da nastave niz dobrih rezultata, pošto je ovo jedna od staza na kojima se ceni sirova snaga.

Karlos Sainc se kvalifikovao kao 13. ali je moguće da dođe do pomeranja pozicije nakon što se završi istraga usled blokiranja Felipea Mase u krivini dva tokom Q2. Alonso startuje sa 14. pozicije pošto je otišao preširoko na ulazu u stadionsku zonu, prilikom čega je oštetio pod svog Meklarena nakon prelaska preko ivičnjaka. Na poziciju 15 se kvalifikovao Roman Grožan, međutim Francuz će startovati sa pozicije 20 pošto je kažnjen sa 5 mesta usled promene menjača.

Džolijan Palmer je pobedio Kevina Magnusena za ulazak u Q2 za samo 0.08s nakon odveženog impresivnog kruga, ali ipak nije uspeo da se probije do Q3. Paskal Verlajn u Manoru je bio sporiji od Magnusena za svega 0.001s i ovo je još jedno sjajno vreme za momka koji je u juniorskom programu Mercedesa. Kvjat je sporiji za skoro 0.6s od timskog kolege Sainca i startovaće 18. ispred Harijanta, Grožana i dva Zaubera koji popunjavaju začelje.

Zanimljivosti oko ove trke su te da je Paskal Verlajn 44. po redu Nemac koji je vozio u F1, a takođe se nije desilo da Nemac pobedi na ovoj stazi 2 godine za redom.