Ledeni nemilosrdan: "Odluke sudija su smejurija"


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 23.07.2016.


Ledeni nemilosrdan: "Odluke sudija su smejurija"

©Formula1.com

Kimi je pozvao rukovodstvo F1 da preispitaju način kojim obezbeđuju poštovanje pravila tokom trke, nakon kontraverzne odluke sudija nakon Kimijevog kontakta sa Ferstapenom.

Finac je pokazao sjajnu vožnju na današnjoj trci, kada se sa dalekog 14. probio do konačne šeste pozicije. Uzevši još u obzir konfiguraciju staze, mnogi mu već pripisuju "titulu" najboljeg vozača trke. Međutim, rezultat je mogao biti bolji, da nije proveo veći deo poslednje deonice iza Ferstapena, koji je čvrsto branio svoju poziciju. Ovaj duel je doveo do incidenta 13 krugova pre kraja u krivini 2, kada je zbog kontakta dva vozača Kimi izvukao deblji kraj i ostao bez levog kraja prednjeg stabilizatora.


Copyright: Formula1.com

Iako frustriran nakon što Ferstapen nije kažnjen za višestruko menjanje pravca, Raikonen smatra da ovaj incident naglašava dvostruke standarde koji dolaze iz sudijske sobe.

Objašnjavajući incident koji je doveo do kontakta, rekao je: "Iz mog kokpita, videlo se da se prvo pomerio u desno i zatim, kada sam pokušao da ga obiđem sa leve, on se pomerio levo. Kada sam odlučio da ga obiđem a on da se brani, pokušao sam sve kako bih izbegao kontakt."

"Kada jednom odlučite u koju ćete stranu, nema nazad. Dobro je da sam donekle uspeo da ga promašim i ostanem bez jednog dela prednjeg krila, ali postoje određena pravila. Kada to kažem ne mislim samo na ovaj incident, to se javilo na više mesta. Zašto onda imamo pravila, ako sudije jednom odluče da je OK u jednoj situaciji, a nije u drugoj?"

"Ako se pravila ne primenjuju na isti način u svakom trenutku i na svim vozačima, onda ne treba ni da ih imamo!"

Par se zamalo sudario još jednom u trci, ali je tada Raikonen naglo zakočio uz blokadu točkova i jedna promašio Ferstapena koji se ponovo branio. Finac je bio sve samo ne impresioniran vožnjom tinejdžera u nekoliko navrata.

Kako bi naglasio svoju frustriranost sudijskim sprovođenjem pravila, Raikonen se osvrnuo i na konfuziju koja je nastala nakon prve runde kvalifikacija, kada čak 11 vozača nije ispoštovalo pravilo 107% vremena vodećeg (vozač u kvalifikacijama sme voziti maksimalno 107% vremena vodećeg kako bi nastavio dalje).

"Sudije ili neko drugi ko odlučuje kako se pravila sprovode, oni su smejurija. Jučerašnje kvalifikacije su odličan primer pravila sa 107%, ali su oni odlučili da ga primene samo na onima koji su ispali u Q1, dok nisu za ostale!"

"Kako možete iznenada da jedno pravilo primenjujete na različite načine tokom iste sesije? Jel može neko da mi objasni kako to funkcioniše? Ovako vam izgleda F1 u današnje vreme i nešo mora da se promeni, jer ovo jako loše izgleda ostalim ljudima, našim fanovima i smatram da to nije u redu. Ako postoji pravilo, ono treba da se primenjuje na potpuno isti način u svakom trenutku i za svakoga, bez izuzetka!"


Copyright: Formula1.com