Poboeda Hamiltona na Silverstonu


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 09.07.2016.


Poboeda Hamiltona na Silverstonu

©MercedesAMGF1

Četrdeset sedma pobeda u karijeri za Hamiltona, četvrta na Silverstonu, i het trik na istoj stazi, odnosno tri uzastopne pobede. Niko Rozberg uspeo da povrati drugu poziciju od Ferštapena po prosušenoj stazi i tako ublaži suztizanje Hamiltona koji je u naletu. Bodovna razlika sada je samo 4 boda. Maks Ferštapen treći put na podijumu u karijeri, tako da je oborio porodični rekord, odnosno pretekne oca, Josa Ferštapena po broju podijuma.

Trka na Silverstonu počela je iza vozila sigurnosti, zbog uslova na stazi koja je bila prilično mokra. Vozači su vozili na gumama za potpuno mokru stazu. Trkanje ja zapravo počelo u petom krugu, a u istom krugu deset vozača je otišlo po gume za srednje mokru stazu, među kojima su bili Raikonen, Botas, Sajnc, Hikenberg, Alonso, Fetel.. Rikardo je otišao po iste  krug kasnije jedva izbegavši kontakt sa Batonom koji je imao isti posao u boksu.

Već u 7. krugu Pasakal Verlajn je imao probleme, izletanje iz prve krivine. Izbačen je znak za virtuelno vozilo bezbednosti, a Mercedes je sitauaciju iskoristio za dupli pit stop.

Red Bul je u isto vreme pozvao Ferštapena na servis, ali je Holanđanin izgubio dosta vremena usled problema sa montažom prednjeg desnog točka.

Staza se iz kruga u krug prosušivala ali je dosta vozača precenilo uslove. Tako se Botas okrenuo u 10. krugu u prvoj krivini.

Fetel je prvi odlučio da rizikuje sa gumama za suvu stazu. Nemac je otišao u boks u 16. klrugu i montirao tvrde gume. U međuvremenu Ferpštapen je sa spoljne strane napao Rozberga uspevši da preuzme drugo mesto od vozača Mercedesa.

Domaći Gran pri za Džoiliona Palmera nije prošao najbolje. Problemi za njega počeli su na servisu u 17 krugu, kada ga je tim pustio na stazu bez pneumatika, a potom ga vratili nazad. Direktor trke je u međuvremenu odlučio da se dozavoli upotreba DRS-a.

Nakon Fetela u 18. krugu u boks odlazi i Hamilton, a vozač u tim trnucima vozi najbrži krug, da bi potom izleteo van staze u prvoj krivini.

Staza, odnosno idealna putanja se polaku sušila, uslovi za vožnju su bili sve bolji ali ne i idealni. Seriju okretanja od 24 kruga počeo je Alonso koji je nekoliko krugova vodio borbu za desetu poziciju sa Masom. Španac je izleteo sa staze, preleteo preko peščane zamke uz kontakt sa barijerom. Ipak njegov Meklaren nije imao veća oštećenja pa se kroz pesak vozač Meklarena vratio na stazu ali sada na poziciju 14.

Krug kasnije Rozberg je odvozi najbrži krug, Sajnc je imao okretanje, a potom je u narednom krugu Harijanto odustao zbog izletanja sličnom Alonsovom. Ipak, vozač Manora je imao jači udar u barijeru što je označilo kraj njegove vožnje na Silverstonu. U međuvremenu je odusto i Grožan zbog mehaničkih problema.

U drugom delu trke najveća borba vodila se između Ferštapena i Rozberga za drugu poziciju. Nemac je pet krugova pokušavao da obiđe Holanđanina iz Red Bula i na kraju uspeo.

Nakon preticanja Ferštapena, Rozberg je imao otvoren put za napad na Hamiltona. Nemac je sa nekoliko brzih krugova pokušavao da stigne klupskog kolegu koji nije odmah odgovarao na brze krugove. Ipak, desetak krugova do kraja videlo se da je pozcija Hamiltona sigurna i da će ako se ne desi nešto nepredviđeno odneti pobedu. Upravo ta situacija desila se Rozbergu. Na šest krugova pred kraj trke imao je probleme sa menjačem, pa je od tima dobio uputstvo kako za podešavanje. Nakon toga, javljeno mu je da izbegava sedmu brzinu. Nemac je potom pitao da li da brzo prebaci u viši ili niši stpen, i na to je dobio odogvor od inženjera, što se smatra većim prekršajem od prve instrukcije za podešavanje. Vozač Mercedesa je od tada pod istragom, a eventualna kazna biće izrečena nakon trke.

Kada je o kaznama reč, Fetel je zaradio 5 sekundi kazne zbog izgurivanja Mase sa staze. U duelu, najverovatnije zbog mokrog asflata, Nemac nije mogao da uđe u krivinu u duelu sa Masom , te je produžio pravo. Masa koji je bio sa spoljne strane, kao i Fetel otišao je sa staze ali je nakon izletanja izgubio i pozciju. Fetel nije odah vratio poziciju, masa je potom otišao u boks, a sudije su situaciju rešile sa pet sekundi kazne za Fetela.

Pored ovih borbi, Perez i Raikonen imali su duel za peto mesto. Finac iz Ferarija izašao je kao pobednik.

Rezultati trke Velike nagrade Velike Britanije:

1 Hamilton Mercedes 1:34.55.831

2 Rozberg Mercedes +6.9

3 Ferštapen Red Bul +8.2

4 Rikardo Red Bul +26.2

5 Raikonen Ferari +69.7

6 Perez Fors Indija +76.9

7 Hilkenberg Fors Indija +77.7

8 Sajnc Toro Roso +85.8

9 Fetel Ferari +91.6

10 Kvjat Toro Roso +92.6

11 Masa Vilijams +1 krug

12 Baton Meklaren +1 krug

13 Alonso Meklren +1 krug

14 Botas Vilijams +1 krug

15 Nasr Zauber +1 krug

16 Gutijerez Has +1 krug

Trku nisu završili:

Magnusen Reno mehanički problem

Palmer Reno mehanički problem

Harijanto Manor udes

Gržan Has mehanički problem

Erikson Zauber agregat

Verlajn Manor okretanje