Fetel: "Guma je jednostavno eksplodirala"


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 02.07.2016.


Fetel: "Guma je jednostavno eksplodirala"

©FerrariF1

Ferarijev vozač je trku startovao kao deveti, zbog kazne oko promene menjača, a povukao se iz trke sa vodeće pozicije, kada je njegova guma eksplodirala početkom 26. kruga pod punom brzinom na startno ciljnom pravcu. Nakon pucanja gume, Fetel je udario od barijere na desnoj strani staze, nakon čega je lansiran na usprotnu stranu uz kompletno očtećenje prednjeg dela bolida

Fetel je rekao kako nije bilo znakova upozorenja da je guma pri kraju životnog veka, niti da je dobio bilo kakvo objašnjenje kada je otišao do inženjera nakon što se vratio u padok, niti da je iko iz tima imao ideju o tome šta se desilo.


Copyright: Formula1.com

"Guma je eksplodirala tek tako. Nikakvih naznaka nije bilo, sve je bilo normalno kao u prethodnom krugu. Potpuna je nepoznanica zašto je guma ovako eksplodirala", rekao je začuđeno Nemac.

Fetel, pak, ne veruje da je Ferari otišao iza granice funkcionisanja gume, kada je pokušao da produži stint pre odlaska u boks.

"Prilično je jasno da su svi imali više života u gumama nego što je bilo procenjeno, tako da 27 krugova i nije toliko puno za super meku komponentu. Svi ostali su pokušavali da im produže trajanje. Čak je i Kimi izvezao 22 kruga na ultra mekoj, a ima ljudi koji su duže vozili na super mekim.

"Očekivali biste da guma prvo počne da gubi na performansama, a ne da ovako iznenada da eksplodira", dodao je Nemac.


Copyright: FerrariF1

Slična stvar se desila na trci za VN Belgije, na stazi Spa, kada je Fetelu na kraju Ou Ruž pravca eksplodirala guma. Srećom, oba puta je prošao bez posledica.

Šef Ferari tima, Mauricio Arivabene, je dodao kako će deo istrage biti i to što je Fetel bio jedini vozač kome se ovo desilo.

"U kontaktu smo sa Pirelijem oko nalaženja uzroka. Ostali timovi su prošli bez ikakvih problema o to je veoma čudno. Seb bi bio veoma visoko plasiran da se ovo nije desilo", dodao je Arivabene.