Hamilton startuje sa prvog mesta na VN Austrije


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 01.07.2016.


Hamilton startuje sa prvog mesta na VN Austrije

©SkySportsF1

Prva runda kvalifikacija je počela sa normalnim vremenom, doduše je ona bila i veoma zanimljiva. Rozberg je uspeo da startuje kvalifikacije, pošto su mehaničari popravili štetu nastalu na trećem treningu. Prvo je Perez javio svom timu, 8 minuta pre kraja Q1, da ima kvar na suspenziji, što je velika šteta pošto je u tom trenutku držao solidno peto mesto. 

Većina kvalifikacija bila je pod kontrolom Luisa Hamiltona, koji je ređao najbrža vremena, dok se Fetel u jednom trenutku približio na samo 0.083s zaostatka. 

Na 1:44 pre kraja, Danil Kvjat je ponovio Rozbergovu grešku, te je na izlasku krivine otišao preširoko. Tada je prvo levim pneumaticima naleteo na crvenu zaštitnu zonu iza ivičnjaka, gde su se već počele javljati jake vibracije, a nakon toga je još malo izleteo, te je stigao do izdignutog žutog dela van staze. Desna strana mu je potpuno bila u crvenoj zoni sa jakim vibracijama, te je to prouzrokovalo pucanje vešanja na zadnjem desnom pneumatiku. Ovo je rezultovalo sa velikom štetom na Toro Rosu i izletanju sa staze. Odmah nakon incidenta je podignuta crvena zastava i došlo je do prekida Q1.


Copyright: Formula1.com

Nakon restarta, na bolidu Karlosa Sainca se pojavio gust dim na 0:46 pre kraja, te je parkirao bolid uz poruku preko radia da se motor zapalio, te su kvalifikacije i za njega bile gotove i na kraju je završio na poziciji 15.

Na kraju prvog stinta, vodeći su bili Rozberg, Fetel, Hamilton, Ferstapen i Botas, dok su ispali oba vozača Renoa i Zaubera, kao i Harijanto i Kvjat.

Drugi stint je bio miran, bez većih oscilacija, sve do trenutka kada je počela kiša i Q2 je prekinut. To je uzrokovalo da svi vozači u Q3 uđu sa srednje tvrdom komponentom za kišne uslove (zelena šara). U ovom delu Baton i Hulkenberg su postavili dobra vremena i iznenadili grid.

Sredinom Q3 idealna putanja se u potpunosti osušila te je Botas predvodio karavan na zamenu pneumatika, gde su svi stavili ultra meku komponentu (ljubičasta šara). Svi su imali po 3 kruga i vozači su se redom smenjivali na prvoj poziciji, svi osim vozača Vilijamsa, su u jednom trenutku držali pol poziciju.

Kada je karirana zastava istaknuta, svi vozači su uspeli da startuju poslednji brzi krug. Hamilton je ovog puta bio najbrži, pratili su ga Rozberg, Hulkenberg, Fetel, Baton i Raikonen. Ovaj raspored neće biti zadržan, pošto su, prvo Fetel, pa zatim Rozberg, kažnjeni sa 5 mesta zbog promene menjača. Zbog tih kazni, Hulkenberg će startovati sa druge a Baton sa odlične treće pozicije, i ovo je ujedno najbolja startna pozicija za Meklaren u ovoj sezoni.

Konačni rezultati kvalifikacija su sledeći:
1. Luis Hamilton          
2. Niko Hulkenberg
3. Dženson Baton
4. Kimi Raikonen
5. Daniel Rikardo
6. Valteri Botas
7. Niko Rozberg
8. Maks Ferstapen
9. Sebastian Fetel
10. Felipe Masa
11. Esteban Gutierez
12. Paskal Verlain
13. Roman Grožan
14. Fernando Alonso
15. Karlos Sainc
16. Serhio Perez
17. Kevin Magnusen
18. Džolian Palmer
19. Rio Harijanto
20. Danil Kvjal
21. Markus Erikson
22. Felipe Nasr