VN Brazila: Najava


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 22.11.2011.


VN Brazila: Najava

©

Kada je početkom 70-ih započeo svetski uspeh Emersona Fitipaldija, Brazilici su želeli svoj Gran pri. Tako da je već 1972. godine vožena trka koja nije bila u sklopu F1 šampionata, ali već naredne godine to postaje. Pravo oduševljenje gledalaca izazvao je Emerson Fitipaldi kad je u svom JPS Lotusu 72D prvi prošao kroz cilj na premijernoj trci, ispred Džekija Stjuarta. Staza je bila srećna za njene lokalne vozače, Fitipaldija, Karlosa Rojtemana i Karlosa Pačea, po kome i staza nosi ime nakon njegove pogibije u avionskoj nesreći. Gran pri se 1978. vozio na stazi u Rio de Žaneiru, te u vremenu od 1981. do 1989 godine.

Današnji dizajn staze datira od 1990. godine kada je originalana staza redukovana sa 7,829m na 4,309m. Vozi se u smeru suprotnom kazaljkama na satu, po neravnoj podlozi što znači dosta opterećenja i za bolide i za vozače. Novi sloj asfalta koji je postavljen 2007. godine redukovao je najgore neravnine, ali opet je staza zadržala svoj pređašnji status veoma zahtevne i zanimljive staze.

Vozi se 71 krug, ukupno 305,909km, brze, duge i raznolike leve krivine stavljaju na ikkušenje vozače, posebno kako se bliži kraj trke. Rekord staze drži Huan Pablo Montoja iz 2004. godine sa vremenom 1m:11,473s.

Jedna od najzanimljivijih trka vožena na ovoj stazi je iz 2003. godine kada je po kiši neočekivano slavio Fizikela u Džordanu, jer se većina timova i vozača nisu snašli po takvom vremenu, pa je bilo dosta udesa, okretanja na stazi i izletanja.

Kimi Raikonen osvaja naslov 2007. godine na ovoj trci i to samo za bod ispred Alonsa i Hamiltona.

Svi se sećamo završnice i drame 2008. godine kada je Hamilton postao najmlađi svetski prvak, za samo jedan bod ispred Mase, koji je slavio taj dan pred domaćom publikom. Većina i danas okrivljuje Timu Gloka da je pomogao Hamiltonu da osvoji naslov svetskog prvaka.

Najviše pobeda ima Alen Prost šest, za njim sledi Mihael Šumaher sa četiri, te Karlos Rojteman sa tri, dok u konstruktorskom poretku Meklaren prednjači sa 11 pobeda, zatim Ferari sa 10, te Vilijams sa 6.

Prošlogodišnja trka je donela prvu pol poziciju u karijeri mladom vozaču Niku Hilkenbergu i prvu Vilijamsu nakon pet godina. Ipak u nedelju je slavio Fetel, ispred timskog kolege Vebera i Alonsa.

Za ovu trku FIA je donela odluku da ćemo gledati jednu DRS zonu. Tačka detekcije će biti na spustu prema drugoj krivini, dok će se aktivirati nakon izlaska iz iz treće krivine prema sledećem pravcu.