Eklston radi na novom sistemu raspodele dobiti


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 26.06.2016.


Eklston radi na novom sistemu raspodele dobiti

©

Da bi nekako opstali u Formuli 1 morate biti "žilavi" kao Zauber ili Fors Indija, koja je naslednik nekoliko manje ili više uspešnih F1 timova. Ipak, kad-tad, manji timovi zapadaju u finsijsko-rezultatske krize iz kojih ako izađu, izlaze i po nekoliko godina ukoliko ih ne prihvatio neki proizvođač motora za fabrički tim pa na munjevit način prebrode svoje probleme, što se dogodilo Zauberu sa BMW-om. Međutim, takvih primera je malo, a timovi kada zapadnu u stagnaciju opstaju par godina do novog preuzimanja ili se naprosto ugase, kao što su se nedavno ugasili Kejtrem i HRT.

Timovima za opstanak neophodno je neretko za Formulu 1 prilično malo novca (20-30 miliona evra) i upravo te sume odlaze na račune najvećih timova kao bonusi, a mali bi sa tom cifrom mogli da preguraju i polovinu sezone.

Fors Indija i Zauber žalili su se Evropskoj komisiji na sadašnji ugovor, po kome veći deo novca i bonusa odlazi velikim timovima. 

U vreme dominacije Mercedesa, najveći deo novca, ako izuzmemo Ferari koji ima poseban status, odlaziće Mercedesu, a sadašnji ugovori potisani za period do 2020. godine, osim ako se timovi jednoglasno ne odluče za promenu.

Ipak, gazda F1, Berni Eklston ji izjavio za Tajms da radi na promenama i da se Volf ne raduije unapred "sigurnom novcu".

"Rekao sam Totou da ne razmišlja o novcu kao da je na računu. Moraću da razmotrim i sagledam kako stvari stoje i vidim da li mogu izaći sa nekim boljim predlogom raspodele za sve".

Premijer liga ima dobar način raspodele novca od nagrada, možda taj sistem može poslužiti i nama. Neki ljudi će voleti izmene, neki neće, a neki će opet imati teške trenutke", rekao je Eklston.