Trka bez izazova za Rozberga, problemi za Hamiltona


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 18.06.2016.


Trka bez izazova za Rozberga, problemi za Hamiltona

©MercedesAMGF1

"Neverovatan dan, neverovatan vikend - sve je bilo spektakularno, odlična staza, veoma uzbudljiva trka. Vikend je protekao perfektno, kvalifikacije, trka, sve je prošlo po planu", rekao je Rozberg.

Tokom trke vozači Mercedesa dobili su poruku da promene podešavanja motora.

Rozberg je prilično brzo odradio podešavanje dok je Hamilton desetak krugova mučio muku da odradi pravu kombinaciju podešavanja na svom upravljaču. To ga je koštalo dvadesetak sekundi i evemtualnog napada na Pereza, koji je u međuvremenu odmakao. Desetak krugova do kraja Hamilton je uspeo da odradi nova podešavanja ali je za napad na rivale bilo prekasno, pa se morao zadovoljiti petim mestom nakon starta sa desetog.

"Nisam imao ideju, postoji 16 pozicija za podešavanje motora, a unutar tih još oko 20, tako da nisam imao ideju kako da podesim motor, samo sam osećao nedostatak snage", rekao je nakon trke Hamilton.

"Nisam ništa uradio, popravilo se samo od sebe. Smanjio sam parametre motora do kraja, bio sam 14 sekundi iza Pereza sedam-osam krugova do kraja, samo sam hteo da čuvam motor, prisetivši se da nemam rezervnih motora na raspolaganju kao ostali rivali. Možda mogu izvući još nešto iz ovog agregata u nardnim trkama", rekao je Hamilton.

Britanac je kritikovao pravilo o zabrani davanja informacija putem radio veze.

"Ne vidim svrhu. FIA je napravila Formulu 1 toliko tehnički zahtevnom. Postoji oko 100 pozicija prekidača, možda i više. Nema šanse da ih zapamtim ma koliko se trudio i učio. Hteo sam da se trkam. Da sam ranije uspeo da rešim problem, možda bih se borio sa momcima ispred mene", rekao je Hamilton.

Razlika između Rozberga (141) i Hamiltona (117) nakon trke u Azerbejdžanu je 24 boda.