Baton: Kvar motora koštao nas je bodova


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 12.06.2016.


Baton: Kvar motora koštao nas je bodova

©McLarenF1

Dženso Baton ubeđen da je mogao do bodova u Kanadi, da Hondin agregat nije kvarom prekratio njegovu trku. Nakon štednje goriva u prvih nekoliko krugova Britanac se nadao prolasku u prvih deset u završnici.

"Bio sam na poziciji 11, štedeći gorivo iza klupskog kolege. Postaje simpromatično da uvek kada sačuvam gorivo i nađem se u solidnoj poziciji, ne završim trku. Šteta, jer smo danas mogli dobodova, ali nisam mogao ništa da uradim."

Ipak, Baton je u izjavi naveo da je uzrok kvara dotrajalost motora, pre nego problem sa pouzdanošču.

"Motor je odjednom buknuo. Javio sam da gubim snagu, pogledao u retrovizor i pri tom video dim i varnice, uvideo situaciju i zaustavio se. Motor je još uvek radio, pa sam ga izgasio."

"Ovaj agregat koristimo već nekoliko trka, mislim da smo možda malo preterali. Ne mislim da je pouzdanost jedan od problema, preforsirali smo agregat.", rekao je Baton.

Fernando Alonso nije mogao da odbrani poziciju 10, i osvoji nove bodove za Meklaren. Naime, na kraju trke izgubio je pozicije koje donose bodove od rivala koji imaju superiornije bolide, a u jednom trenutku razgovor o dodatnom servisu sa timom protumačen je kao pokušaj odustajanja iz trke.

"Nismo imali tempo danas, a krajnji rezultat jo onaj koji ne donosi bodove. Morao sam da odvozim 55 krugova na istim gumama, dok su rivali išli na dva servisa i bili brži za sekundu. Predložio sam još jedan servis, kako bi napravili nekoliko brzih krugova."

"Znali smo da će biti brza trka, bilo je suvo, a naša podešavanja omogućavala su nam nešto više performasi u slučaju kiše. Kada sam video da sam na poziciji 14, odmah sam pomislio da neće biti vozila bezbednosti ili više žutih zastava. Ništa. To se uvek dešava kada sam iza, a trka mi je bila prilično dosadna", rekao je Alonso.