Meklaren nezadovoljan pravilima o snabdevanju agregatima


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 05.06.2016.


Meklaren nezadovoljan pravilima o snabdevanju agregatima

©McLarenF1

Po pravilima za sledeću sezonu FIA će moći da naloži proizvođaču sa najmanje partnera kojima dostavlja agregate, da isporuči motore timu koji je ih eventualno ne poseduje ili nema sklopljen ugovor.

Meklaren je nezadooljan ovakvim odlukama. Tim iz Vokinga je već u nekoliko navrata predočio rivalima da ne želi da deli Hondine agregata, pa je čak prošle godine došlo i do prekida u razgovorima o eventualnoj isporuci agregata Red Bulu za tekuću sezonu. Kao rezultat nesuglasica došao je razgovor između Meklarena i FIA-e oko novih pravila.

"Prirodno je da ne žele da dele naše resurse sa drugim timovima i sa time se slažem. Ne žele da unapređuju rivale, a Honda ne želi nametnutu obavezu. Ali, ako je to pravilo, rado ćemo podržati ove F1 aktivnosti.

I dok Honda, koja je u nešto lakšoj poziciji, "želi da podrži" ideju, Meklaren je odlučan da proizvođača zadrži za sebe.

"Trenutno još uvek razgovaramo sa FIA-om o ishodu ovog pravila, ili da tako formulišemo, dogovoru između FIA-e i proizvođača motora. Oko većine tačaka se slažemo. Postoji još nekoliko klauzula o kojima diskutujemo. Imamo naše mišljenje i našu poziciju."

"Očigledno je da investiramo sa Hondom dosta u sport, kako bi bili sigurni da postoji četvrti konkurentan proizvođač agregata. Iz tog razloga diskutujemo i ponekad imamo neka mišljenja koja se malo razlikuju.", rekao je Bulije, šef Meklaren F1 tima.