Vilijams predstavio radikalno dizajnirano zadnje krilo


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 16.05.2016.


Vilijams predstavio radikalno dizajnirano zadnje krilo

©WilliamsF1

Vilijamsov razvojni vozač, Aleks Lin, koji je pobedio na prošlonedeljnoj GP2 sprint trci, završio je instalacioni krug nakon otvaranja jutrošnjeg treninga sa novim delovima montiranim na Vilijamsovog izazivača FW38.

Tim je potvrdio javljanje brojnih medija, a to je da će modifikovano zadnje krilo biti korišćeno isključivo da se dobiju dodatni aerodinamični podaci koji su relevantni za ovu sezonu i pravila koja se primenjuju, u nadi da će poboljšati šasiju i dati im dodatno prianjanje, koje im je u Barseloni bilo preko potrebno. Takođe, inženjeri će obratiti dodatnu pažnju na to kako ove promene utiču na promenu sila prianjanja (downforce) i potrošnju pneumatika.

Montirano krilo, sa duplim stabilizatorom na vrhu, drastično je produženo ka vozaču i centru bolida i kao takvo nije legalno po pravilniku koji se trenutno primenjuje. Kako se na slikama može videti, neki elementi su širi od osnove stabilizatora i imaju dodatna zakrilca. Međutim, ovo je ujedno i prototip, pošto će pravilnik za narednu sezonu doživeti drastične izmene po pitanju izgleda bolida.

Lin je takođe isprobao modifikovano prednje krilo, ubačene su dve šipke od karbonfibera koja se prostiru od nosa do prednjeg stabilizatora, sa obe strane i završavaju se kod kamera koje su montirane napred.

Međusezonsko testiranje se odvija na stazi Katalunja, gde je prethodnog vikenda održana trka za VN Španije i trajaće dva dana. Na testiranjima su prisutni svi timovi osim Zaubera.